Indul a nagy vidéki útfelújítási program: évi 50 milliárdot szán rá a kormány

Indul a nagy vidéki útfelújítási program: évi 50 milliárdot szán rá a kormány

Elkezdődött a Magyar Falu Program keretében az útfelújítási program első üteme, amelynek keretében 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren újulhat meg az útburkolat - jelezte a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Vértessomlón.

Gyopáros Alpár rámutatott, hogy idén és jövőre is 50-50 milliárd forintos keret áll rendelkezésre erre a célra, illetve azt is, hogy az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkák. A kormánybiztos szavai szerint ezek a vidéki kistelepülési útfelújítások hozzájárulnak a települések lakosságának megtartásához.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szintén a mai eseményen ismertette, hogy az országos közúthálózaton 2010 óta összesen mintegy 5500 kilométernyi út újulhatott meg, csaknem 690 milliárd forint értékben.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a szükséges helyeken új alapréteget építenek be, a lokálisan teherbírását vesztett felületeken a rossz burkolatot elbontják és új pályaszerkezetet létesítenek a kivitelezők. Az útfelújítás során elvégzik az árkok tisztítását, a vízelvezetést is helyreállítják, valamint új közlekedési táblákat helyeznek ki. 

Fotó: Pexels

Biztosítók