Így teljesített tavaly a biztosítási szektor

Így teljesített tavaly a biztosítási szektor

A Magyar Nemzeti Bank ma megjelent adatai is alátámasztják, hogy tavaly történelmet írt a biztosítási szektor: az éves díjbevétel először lépte át az 1000 milliárd forintos küszöböt, egészen pontosan 1024 milliárd forint volt. A szektor növekedése oroszlánrészben a nem-életbiztosítások bővülésének köszönhető. A biztosítóintézetek 2018. évi előzetes adózott eredménye 12,7%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

A vagyon- és felelősségbiztosítási díjbevételek több mint kétszer olyan gyorsan növekedtek tavaly, mint a hazai GDP, szám szerint 10,5%-kal, ennek köszönhetően 2017-hez képest 7,1%-kal nőtt a teljes biztosítási piac bevétele Magyarországon. Az élet-biztosítási díjbevételek szerényebb mértékben, 3,5%-kal nőttek az előző évhez képest.

A szerződésszámot tekintve is jobban teljesít a nem-élet üzletág, az életbiztosítások száma évek óta nagyjából stagnál.

Az életbiztosítási piac tavalyi 3,5%-os növekedésén belül a rendszeres díjas unit-linked díjbevételek közel 8%-kal csökkentek, a vegyes életbiztosítások ugyanakkor 21%-kal nőttek, míg az egyszeri díjas biztosítások díjbevételében 8%-os emelkedés következett be. 

A nem-életbiztosítási piacot a korábbi években nagyrészt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) mozgatták, tavaly azonban nagyjából egyenletesen bővül az ágazat. A casco-piac díjbevétele 12%-kal emelkedett egy év alatt, eközben a kgfb-piac 14%-kal bővült 2017-hez képest. 

Ami a profitabilitást illeti, a nem-életbiztosítási üzletágak biztosítástechnikai eredménye az elmúlt 3 évben rendre magasabb volt az életbiztosításiakénál. A szektor 2018. évi összesített biztosítástechnikai eredménye 19,6%-kal meghaladja az előző évit, ennek oka a nem élet biztosítástechnikai eredmény jelentős, 8 milliárd Ft-ot meghaladó emelkedése, mely döntően a nem élet ági megszolgált díjak 10,2%-os bővülésére vezethető vissza. Az élet ági biztosítástechnikai eredmény mintegy 5,7%-os növekedést mutat, mely – csökkenő tartalékolás mellett - szintén az élet ági megszolgált díjak emelkedésénének következménye.

A biztosítók 2018-ban összesen 72,9milliárd forint adózott eredményt mutattak ki, amely közel 12,7%-kal haladja meg az előző évi értéket. A 2018-as évet az MNB-nek jelentő 22 biztosító összesen 73,0 milliárd forint nyereséggel, míg egy biztosító 74,9 millió forint veszteséggel zárta.

Ami a biztosítói kárkifizetéseket illeti, a nem-életbiztosítási szektorban tavaly a kárráfordítások meghaladtak a 2010-ben látott csúcsot, ami részben a természeti katasztrófákkal, másrészt a vagyon- és felelősségbiztosítási fedezetek növekedésével magyarázható. A kgfb-szektorban is emelkednek a kárkifizetések, azonban a díjbevétel növekedésénél kisebb mértékben, így a kárhányadok csökkenése figyelhető meg évek óta.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók