Így teljesített a régió legnagyobb biztosítási piaca

Így teljesített a régió legnagyobb biztosítási piaca

Közép-Kelet-Európa legnagyobb biztosítási piaca az idei első félévben nem nyújtott kiugró teljesítményt: helyi pénznemben ugyan nőttek a bruttó díjbevételek, azonban euróban számítva 1,4%-os visszaesés következett be.

Lengyelországban az idei év első 6 hónapjában 7,36 milliárd euró (32,12 milliárd lengyel zloty) díjbevétel keletkezett a biztosítási szektorban. Ez helyi pénznemben 1,7%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, azonban a lengyel zloty gyengült az euróval szemben, így az európai devizában denominál piaci eredmények 1,4%-os visszaesést mutatnak.

Az életbiztosítási szegmensben a bruttó díjbevétel 1,6%-kal, 2,55 milliárd euróra csökkent, így a piaci portfolión belül a súlya 4 százalékponttal, 34,7%-ra csökkent. A unit-linked szegmens teljesített a legrosszabbul, ahol a bruttó díjbevételek 26%-kal, 987,4 millióra csökkentek a félév végére. Mindezek ellenére az életbiztosítók nettó nyeresége a második negyedévet követően 1,3 milliárd lengyel zloty (298 millió euró) volt, ami 8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a lengyel biztosítótársaságok szövetsége (PIU). 

A nem-életbiztosítási szektor bruttó díjbevétele 5%-kal, 4,8 milliárd euróra emelkedett, melyen belül a legtöbb üzletág pozitív dinamikát mutatott. Ugyanakkor a nem-életbiztosítási kárkifizetések 2,7%-kal, 291,5 millió euróra emelkedtek, köszönhetően elsősorban a vagyonbiztosításoknak. A mezőgazdasági biztosításoknál szintén jelentős károk keletkeztek, de ez a szegmens, az éghajlatváltozás miatt a jövőben is komoly kihívások elé néz – figyelmeztet a PIU. 

A gépjármű-biztosítási üzletágak is pozitív dinamikát mutattak, de a növekedés itt jóval alacsonyabb volt a 2017-es kétszámjegyűnél. A kgfb-piacon az áremelkedés üteme egyértelműen lelassult, miközben a kárkifizetések egyre nőnek, bár azok sem olyan gyorsan, mint 2-3 évvel ezelőtt. 

Összességében, a PIU számításai szerint a lengyel nem-életbiztosítók az idei második negyedévet 2,5 milliárd lengyel zloty (573 millió euró) nyereséggel zárták, ami 3,4% csökkenést jelent.

Fotó: Pixabay

Biztosítók