Így tejesített tavaly a biztosításközvetítői piac

Így tejesített tavaly a biztosításközvetítői piac

Nyolc év alatt ötödével csökkent az alkuszként vagy többes ügynökként tevékenykedő aktív biztosításközvetítő cégek száma, ennek ellenére a jutalékbevételek a kezdeti visszaesést követően az elmúlt években szinte töretlenül emelkedtek – derül ki az MNB 2018-as évre vonatkozó biztosításközvetítési statisztikáiból. Míg az életbiztosítások közvetítéséből egyre kevesebb, addig a nem-életbiztosítási termékekből egyre több jutalékhoz jutnak a közvetítők

Az MNB statisztikái szerint 2018 év végén összesen 441 biztosításközvetítő cég működött hazánkban, ami a 8 évvel korábbi csúcshoz képest 20%-kal kevesebb.

Bár 2018-as évre vonatkozó eredményadatok még nem állnak rendelkezésre, a megelőző években a független biztosításközvetítői piac felpörgését mutatta, hogy 2012 óta folyamatosan növelték árbevételüket, így 2017-ben rekord szintű, 84 milliárd forintnyi nettó értékesítési árbevételt értek el, adózott eredményük pedig meghaladta a 9,6 milliárd forintot.

Ami a jutalékbevételeket illeti, a 2010-2013 közötti jelentős csökkenést követően 2013 óta szinte töretlenül növelik a független közvetítők bruttó jutalékbevételüket. 2018-ban a tárgyére járó jutalékbevétel 73,6 milliárd forint volt, ami 10 százalékot meghaladó éves növekedést jelent. Az életág válság előtti dominanciája azonban mára teljesen megszűnt: míg 2008-ban még a jutalékbevétel több mint 55%-át az élet üzletág adta, addig tavaly már csak 26%-ot tett ki.

A 2017-es visszaesést követően tavaly mind a folyamatos, mind az egyszeri díjas életbiztosítások esetében emelkedett a tárgyévben közvetített szerződések darabszáma. Összesen több mint 118 ezer szerződést értékesítettek alkuszok, illetve többes ügynökök, ami 26%-kal több, mint 2017-ben, egyben rekord mennyiséget jelent.

Ami a közvetített életbiztosítások értékét illeti, az közel fele volt a 10 évvel korábbinak. 2018-ban összesen 35 milliárd forintnyi életbiztosítást közvetítettek alkuszok és többes ügynökök, ami közel fele-fele arányban oszlott meg a folyamatos és az egyszeri díjas életbiztosítások között.

A nem-életbiztosítások esetében tavaly is folytatódott mind a közvetített szerződések számának, mind pedig értékének emelkedése. 2018-ban több mint 2,3 millió darab szerződést közvetítettek közel 160 milliárd forint értékben, ami 27%-os éves növekedést jelent. Ebben szerepet játszhat, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán évek óta tartó – mostanra azonban megtorpanni látszó - díjnövekedés.

Tavaly a közvetítők által értékesített nem-életbiztosítási szerződéseknek már több mint 43%-át elektronikus csatornán keresztül kötötték meg. Ezzel szemben a tavaly közvetített mintegy 118 ezer életbiztosítási szerződés közül alig több mint 1500 darab köttetett meg elektronikus felületen, vagyis a digitalizáció itt még erősen várat magára.

Fotó: Pexels

Biztosítók