Hova, mennyit és mivel utaznak az európaiak?

Az uniós lakosok utazásainak háromnegyede saját országon belül, nagyrészt autóval történik – derül ki az az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból.

Hova, mennyit és mivel utaznak az európaiak?2019.09.11

017-ben az EU lakosai összesen 1,3 milliárd utazást tettek éjszakai tartózkodással, ami közel 6,4 milliárd éjszakát jelentett. Az utak átlagos hossza 5,1 éjszaka volt. 2016-hoz képest az EU lakosok turisztikai utazásainak száma 4%-kal nőtt.

Az összes utazás 73%-át a belföldi utak alkották, 21%-át a más EU országokba irányuló, 6%-át pedig az EU-n kívüli utazások tették ki. 

A leggyakoribb közlekedési mód a magán-, vagy bérelt gépjárművek (elsősorban autók) használata volt (64%), amit a repülés (17%), a vonat (11%), a busz (6%) és a hajózás (2%) követett. A külföldi utak több mint felét (56%) repülővel tették meg, míg a belföldi utazások 76%-ához autót, 13%-ához vonatot használtak. A légi utazás túlnyomó része (82%) személyes, 18%-a üzleti út volt. 

Az összes utazás közel felét (49%) az üdülések, szabadidős utak adták, 35%-a rokonok, barátok látogatásához kötődött, 12%-a üzleti út volt, 4%-a pedig egyéb okok miatt valósult meg. Az EU lakosai a 6,4 milliárd éjszakai tartózkodásuk több mint felét (55%) bérelt szálláshelyen töltötték. Ezen belül a hotelek, szállodák, illetve az ezekhez hasonló szolgáltatást – napi takarítás és ágyazás – nyújtó szálláshelyek tették ki a 32%-ot, 6%-ot kempingek, a maradék 17%-ot pedig más bérelt szálláshelyek (például bérelt nyaraló, apartman, hostel, turistaház, stb.). 

Hétből egy német és francia turista vonattal utazik

A legjelentősebb közlekedési eszközök a gépjárművek (magán-, vagy bérelt autók) voltak, az összes utazás kétharmadát ezzel tették meg a tagországok lakosai. A legnagyobb arányban Szlovénia (85%), Portugália (80%), Csehország (79%), Spanyolország és Bulgária (mindkettő 77%) lakosai vettek igénybe autót az utazásaikhoz. Ezzel szemben a luxemburgiak, ciprusiak (48—48%) és írek (49%) csak az utazásaik kevesebb mint felét tették meg autóval. 

A máltaiak (63%), ciprusiak (49%), írek (43%) és luxemburgiak (42%) vette igénybe leggyakrabban utazásaikhoz repülőgépet, míg hat tagországban - Romániában (3%), Bulgáriában ( 5%), Csehországban (6%), Horvátországban és Szlovéniában (mindkettő 8%) – az utazások kevesebb mint 10%-a történt repülővel. 

A turista utakhoz legnagyobb arányban a franciák (15%) és a németek (14%) vettek igénybe vonatot, míg a görögök és szlovénok mindössze 1%-ban, a bolgárok és horvátok 2%-ban választották ezt a közlekedési eszközt utazásaikhoz. 

A máltaiak utazásaik 37%-át tették meg hajóval, a görögök 17%-át. A románok és horvátok utazásaik közel ötödéhez, 19%-ához választottak buszt, de a bolgárok és észtek is több mint 15%-ban ezt az eszközt vették igénybe. 

Kik utaznak legtöbbet belföldön?

Az EU lakosai közül a románok (94%), spanyolok (91%), portugálok (89%), görögök (88%), franciák (87%) és bolgárok (86%) utaznak legnagyobb arányban országhatáron belül. Ezzel szemben a legtöbb külföldi utazást a luxemburgiak (98%), a máltaiak (68%) és a szlovénok (62%) tették meg 2017-ben. 

Az utazás átlagos időtartama meglehetősen nagy szórást mutat az egyes országok állampolgárait tekintve. A luxemburgiak átlag 7,1 éjszakát, a görögök 9,9-et, a belgák és hollandok 6,5-et, míg a lettek, észtek, finnek, magyarok, dánok és románok kevesebb mint 4 éjszakát töltenek el egy-egy utazás során.

Fotó: Pixabay

Vissza a bejegyzésekhez biztositasiszemle.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók