Hol a legdrágább a gyermekgondozás?

Hol a legdrágább a gyermekgondozás?

Az óvodai, illetve bőlcsödei gyermekgondozási költségek egyes országokban a dolgozó szülők fizetésének igen jelentős részét teszik ki. De hogy pontosan mennyit, az jelentős eltérést mutat. Vannak országok, ahol szinte mindent fizet az állam, van, ahol a kétgyemekes párok fizetésének több mint harmada elmegy az intézményi gyermekgondozással kapcsolatos költségekre.

A megfizethető, jó minőségű gyermekgondozáshoz való hozzáférés igen fontos tényező, amely meghatározza, hogy egy dolgozó anya visszatér-e karrierjéhez. Az OECD megvizsgálta a gyermekgondozás költségeit világszerte, amely igen jelentős különbségeket tárt fel abban, hogy hol mennyit fizetnek a szülők a gyermekeik gondozásáért. 

A legdrágább ország ebből a szempontból Új-Zéland, ahol a két gyermeket nevelő, átlag fizetést kereső szülők jövedelmük mintegy 37,3%-át fordítják gyermekgondozásra. Mindössze három másik ország van, ahol a fizetések több mint 30%-át elviszik ezek a költségek: Ausztrália (31,1%), az Egyesült Államok (33,2%) és az Egyesült Királyság (35,7%).

A régiós országok közül Szlovákiában szintén igen jelentős összeget, a fizetésük 26,1%-át fordítják a szülők gyermekük gondozására. 

A skála másik végén a csehek állnak, ahol az átlagos fizetést kereső párok mindössze 2,6%-ot fizetnek, Dél-Korában pedig mindössze 3%-ot. Mindkét ország olyan állami támogatási rendszert működtet, amely jelentős összegeket fordít a korai oktatásra és a gyermekgondozási létesítmények támogatására. Az OECD átlag egyébként 14,5%, az EU 28 tagállamának átlaga 11%. Hazánkban a fizetés 5,4%-át kell a szülőknek a nappali gyermekgondozásra áldoznia.

Az alábbi ábra százalékos arányban mutatja, hogy a két kisgyermeket nevelő párok fizetésének hány százalékát emésztik fel a gyermekgondozás költségei úgy, hogy minden egyes, az állam által biztosított támogatási lehetőséget igénybe vesznek, értve ez alatt a közvetlen támogatásokat, adókedvezményeket, óvodai és bölcsődei ellátást. A kalkulációban mindkét szülő dolgozik, az egyikük átlagbért, a másik az átlagbér 67%-át keresi.

Fotó: Pexels

Biztosítók