Hogyan válasszunk biztosítót?

Hogyan válasszunk biztosítót?

A jelenleg hatályban levő törvény szerint minden kötelező gépjármű felelősség biztosítás más-más időszakban jár le, így nincsen konkrét biztosításkötési időszak, ennek okán a biztosítók kampányidőszaka is átalakult, sőt, szinte eltűnt a gépjárműtulajdonosok elől.

Az új rendszerben egyre kevesebb hír érkezik felénk a biztosítókról. Így honnan tudhatjuk melyik biztosító megbízható? Segítségünkre van ezen fontos kérdés megválaszolásában életünk elengedhetetlen részét képező elektronikus világháló. Az interneten a napokban került napvilágra az MNB közleménye, melyből megtudhatjuk, hogy 23 darab független pénzpiaci közvetítő cég tevékenységi engedélyét vonta vissza, köztük alkusz cégekét is.

Az MNB az elmúlt években jelentősen erősítette a pénzügyi piacokon a szolgáltatók mellett a közvetítők felügyelését is. A döntés oka: ezek a cégek többszöri felhívás ellenére sem teljesítették - a piac biztonságos működését szolgáló alapfeltételnek minősülő - rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségüket. A jegybank összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az érintett közvetítőkre - olvasható az MNB közleményében.


A Magyar Nemzeti Bank felügyeletként is működik, így folyamatos ellenőrző tevékenységet is folytat a független pénzpiaci közvetítők (alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítők) körében, s most azt vizsgálva, miként tesznek eleget a hitelintézeti törvényben (Hpt.), illetve a jegybank vonatkozó rendeletében előírt féléves adatszolgáltatási kötelezettségüknek.


A Hpt. 2017. januári módosítása nyomán ugyanis a független pénzpiaci közvetítők -többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett - az MNB rendelet szerinti rendszeres adatszolgáltatás teljesítésére is kötelesek. A közvetítői működésre jogosító engedélyt csak olyan szolgáltató kaphatja meg, aki a jogszabályban meghatározott vagy azon alapuló adatszolgáltatásra felkészült, s vállalja annak folyamatos teljesítését.

Az MNB megállapította, hogy a jelenleg 434 adatszolgáltatásra kötelezett független pénzpiaci közvetítő közül 23 piaci szereplő - több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére - nem teljesítette ezen adatszolgáltatási kötelezettségét.
 

Ez természetesen egy aprócska adminisztráatív elmaradás. A mulasztásnak felhasználói oldalról azonban más üzenete is van. Ha egy vállalat többszöri felszólításra sem reagál a törvényi szervezetek felszólítására, valyon mennyire veszi komolyan ügyfelei kéréseit? Valyon mennyirte kezeli helyesen az ügyfelei pénzét, ha azt a rá kiszabott bírságokra költi? Nem feladatounk ezen kérdések megválaszolása, de az ügyfélbizalomra sajnos nem ad sok okot.

A Paragon alkusz Zrt. adminisztratív csapatának külön részlege van az adatszolgáltatás biztosítására, így ennek a feltételrendszernek is megfelel, s évről évre teljes erőbnedobással dolgozik az ügyfelei kiszolgálásáért! Hogyan? Győződj meg róla itt!


A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás nem csupán a működési engedély előfeltétele, hanem ezen kívül biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről, s proaktívan kezelhessék az esetlegesen felmerülő kockázatokat. A jegybank ezért - mint azt egyéb pénzügyi intézményekkel kapcsolatos korábbi határozatai is jelzik - kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben.

Mindezek alapján az MNB valamennyi érintett, a szolgáltatásuk nyújtásához szükséges engedélyezési feltételt (így például az adatszolgáltatást) nem teljesítő, s így a Hpt. előírásainak meg nem felelő pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét visszavonta.

Az engedély visszavonását megelőzően - a fokozatosság elve mentén - a jegybank valamennyi jogsértő közvetítőre 100 ezer forint (összesen 2,3 millió forint) felügyeleti bírságot is kiszabott. A vonatkozó jogszabály alapján a tevékenységi engedély szankcióként alkalmazott visszavonása miatt az érintett intézmények vezető állású személyei 5 évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget.

A felügyelet munkájának célja, hogy a biztosításközvetítői- és a pénzpiaci közvetítői piacon kizárólag azok a szereplők legyenek jelen, akik folyamatosan megfelelnek a személyi és tárgyi feltételeknek, így a felelősségbiztosítás és a tőkekövetelmény (biztosításközvetítők esetében) mellett az adatszolgáltatási kötelezettségüket is teljesítik. Ha te sem szeretnél kockáztatni, válaszd a Paragon Alkusz Zrt-t! 

Mivel 2010 január 1 óta a biztosítások évfordulóját nehezebb fejben tartani a biztositasinfo.hu oldal látogatóinak ingyenesen nyújt biztosítási évforduló emlékeztetőt. Ez egy valóban teljesen ingyenes modul, melybe a feliratkozáskor beírja a jelenlegi biztosításának kötési dátumát, nevét, illetve e-mail címét. Szolgáltatásunk automatikus értesítést küld a lejárat előtt 60, valamint 40 nappal. Így emlékeztet Téged, hogy ne felejtsd el megnézni az aktuális biztosítási tarifákat. Ha a személyes ügyintézést jobban kedveled, az országban több mint 50 Biztosításinfó ponton várnak kollégáink, akik személyesen tudnak segíteni gépjármű – vagy más – biztosításaid kötésében és újrakötésében!

Kapcsolódó információkért katints ide!

Fotó: Pexels

Biztosítók