Hiába a horror hírek: egyre kevesebb a halálos közúti baleset

Hiába a horror hírek: egyre kevesebb a halálos közúti baleset

A hazai közutakon 2019 II. negyedévében 4366 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,9%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Kimenetelüket nézve a változás még kedvezőbb, mivel az összes baleset alakulásához képest nagyobb mértékben csökkent mind a halálos (25%-kal), mind a súlyos balesetek (4,5%-kal) száma - írja a héten kiadott jelentésében a KSH.

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek 94%-a továbbra is a járművezetők hibájából történt. 2019 II. negyedévében a járművezetők 4093 alkalommal okoztak balesetet, ez a szám az előző év azonos időszakához képest 3%-kal csökkent.

Forrás: KSH

Közel harmadával csökkent a járművezetők hibájából bekövetkezett halálos kimenetelű balesetek száma. Ezeknek a baleseteknek közel felét a sebesség nem megfelelő alkalmazása okozta. Az irányváltás, haladás és bekanyarodás szabályainak be nem tartása a halálos kimenetelű balesetek 19, az elsőbbség meg nem adása 16, a szabálytalan előzés a 12%-át okozta.

Forrás: KSH

A balesetek héttizede, 3067 baleset történt lakott területen belül. 2019 II. negyedévében az autópályákon tavalyhoz képest 8,5%-kal több, összesen 141 baleset történt, ebből a legkevesebb (8) az M6-oson, a legtöbb az M1-esen (40). Az összes halálos baleset közül 7 történt autópályán. Száz kilométer autópályára vetítve átlagosan 12 baleset jutott. Összehasonlításképpen ez a szám az M0-s autóúton 36 volt.

A legtöbb, 100 kilométer útra vetített baleset Komárom-Esztergom megyében (3,1), a legkevesebb (0,7) Tolna megyében történt. A megyék közül kiemelkedik még Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megye, Budapesten 100 kilométerre vetítve 20,5 baleset történt.

Forrás: KSH

Fotó: Pexels

Biztosítók