Gyengén megy az idén a nyugdíjpénztáraknak

Gyengén megy az idén a nyugdíjpénztáraknak

Az állampapírpiac hanyatlása és a részvénypiac nem túl fényes teljesítménye az önkéntes és a magánnyugdíj-pénztárakra is hatott. A kevés kockázatot vállaló portfóliók az idei év vesztesei eddig.

Az elmúlt években mindig szépen teljesítettek a nyugdíjpénztárak, az idén viszont ötből négy önkéntes nyugdíjpénztári alap mínuszban áll az első nyolc hónap után. A pluszban lévő portfóliók sem remekelnek, egy kivételével reálhozam egyelőre egyiknél sincs. A legfrissebb, júliusi inflációs adat szerint 3,4 százalékkal nőttek egy év alatt az árak, ezt a szintet pedig az idei hozamok meg sem közelítik. Az egyetlen kivétel a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár Kockázatvállalás nevű portfóliója, amelynek befektetési egységei január óta több mint 6,2 százalékot szedtek magukra.

Az ezüstérmes az Aegon Klímaváltozás alapja lett valamivel több, mint 2 százalékos hozammal az év elejétől, a harmadik helyet a Pannónia növekedési portfóliója csípte el 1,86 százalékkal.

Rajtuk kívül öt alap áll még szerény pluszban az idén, ezek közül négy magas kockázatú, sok részvényt tartalmazó növekedési portfólió, egy pedig pénzpiaci alap. Az utóbbinak is csupán 0,08 százalékot emelkedett az árfolyama az év eleje óta. A növekedési (40 százalék fölötti részvényaránnyal működtetett) alapok teljesítménye az idén jobb a többiekénél, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy bár a részvénypiac sem alakult túl jól, az állampapírokon még nagyobb veszteséget könyveltettek el az alapok.

A legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztári alapok a kiegyensúlyozott portfóliók, amelyek jellemzően 25–40 százaléknyi részvény mellett nagyrészt állampapírokat tartanak. A MAX Composite állampapírindex 737 ponton indította az évet, most 711 ponton áll, a hosszú állampapírok árfolyamát követő MAX index pedig 773 pontról esett le 747-re, tehát bő 3-3,5 százalékos mínuszban állhatnak az állampapír-portfóliók. A legnagyobb hazai pénztári alap, az OTP kiegyensúlyozott portfóliója 1,25, az Allianzé 1,24 százalékot, a szintén nagynak számító Aegoné és az MKB-é 2 százaléknál is többet esett január óta. Az alacsony részvényarányt tartó vagy klasszikus alapoknál vannak a legnagyobb veszteségek, ezek némelyike az állampapírokéhoz hasonló mértékű mínuszban van. A sereghajtó az idén az Aranykor Harmónia névre keresztelt alapja, amelyben 30 százalék alatt tartják a részvényhányadot. Ez a portfólió több mint 3,5 százalékot esett augusztus végéig.

Jó néhány szolgáltatási portfólió is 2-3 százalékos mínuszban van, ezekből a jellemzően kis méretű alapokból teljesítik a pénztárak a mindenkori kifizetéseiket a tagjaiknak.

Az idei gyengébb teljesítmény ellenére persze hosszabb távon jók a pénztárak hozamai. Bár az idén az első fél évben nem egészen 24 milliárd forintot buktak a nyugdíjalapok, 2009 és 2017 között a vagyonkezelők 676 milliárd forintnyi pozitív hozammal növelték meg a tagok számláját, vagyis az eddig felhalmozott önkéntes nyugdíjpénztári vagyon körülbelül fele hozam lehet.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Fotó: Shutterstock

Biztosítók