Ezek hátráltatják leginkább a magyar cégek fejlődését

Ezek hátráltatják leginkább a magyar cégek fejlődését

A Mastercard kisvállalkozókat vizsgáló régiós felmérése szerint a piaci körülmények és az alacsony vásárlóerő (19%), a magas járulékok (16,07%) és a túl bonyolult bürokrácia (9,94%) hátráltatják leginkább a vállalkozásokat további fejlődésükben. A további források előteremtése mindössze 4 százalék számára jelent gondot. A magyar vállalkozások esetében 22 százalékban a piaci körülmények, 18 százalékban a magas adók jelentik a legnagyobb problémát.

A Mastercard CEE SME Monitor szerint a közép-európai kkv-k negyede kereskedelemmel foglalkozik, 16,5 százaléka szolgáltató tevékenységet végez, 11,8 százaléka pedig gyártási tevékenységet folytat. A kkv-k a teljes üzleti szektor 99 százalékát teszik ki az összes vizsgált országot tekintve. A kkv-k kétharmada maximum kilenc főt foglalkoztató mikrovállalkozás, Magyarországon ez az arány 69 százalék.

A Mastercard felmérte a kártyás fizetéshez fűződő attitűdöket is, a leggyakrabban említett előnyök a kényelem, a biztonság és a növekedési potenciál volt. A többség (60%) szerint a bankkártya elfogadás egyszerűsíti a mindennapi működést, 46 százalék szerint vonzó az új vásárlók számára, közel egyharmad (28%) szerint nagyobb biztonságérzetet nyújt. 

“A CEE KKV Monitor alapján azt is elmondhatjuk, hogy a kereskedők 28 százaléka már vizsgálja az egyérintéses- és mobillal történő fizetések lehetőségét” – közölte Eölyüs Endre, a cég Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. 

A felmérés szerint a leggyakoribb fizetési forma a bankszámláról történő utalás (57,9 százalék), a magyar vállalkozások esetében pedig ez még magasabb, közel 87 százalékra rúg. Érdemes lesz ugyanezt megvizsgálni a 2019-ben életbe lépő azonnali utalási rendszer élesedése után, valószínűleg ez még népszerűbbé teszi majd a banki utalást, ha ez egyáltalán elképzelhető. A készpénzes fizetés is gyakori még a régióban: Bulgáriában és Görögországban tartja magát leginkább a készpénz. Magyarországon a tranzakciók 17 százaléka bonyolódik így.

A kkv-k fejlődésének régiós gátjai a felmérés szerint az alacsony vásárlóerő, a magas járulékok és a bonyolult bürokrácia. Magyarországon a válaszadók 22 százaléka szerint a piaci körülmények, 18 százalék szerint pedig a magas adók jelentik a legnagyobb problémát.

A kkv-k többsége (81%) elégedett a rendelkezésére álló pénzügyi szolgáltatásokkal, igaz, a kutatásból az is kiderül, hogy a magyar kereskedők 56 százaléka vásárlói nyomásnak engedve tette elérhetővé a kártyás fizetést.

Fotó: Pexels

Biztosítók