Év elején a káresemények több mint fele síbalesetből ered

Szakemberek minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy nem érdemes az utasbiztosítás díján spórolni, hiszen a szomszédos Ausztriában is akár több millió forintra rúghat egy helikopteres mentés és a kórházi kezelés költsége.

Év elején a káresemények több mint fele síbalesetből ered2020.02.05

Ha síelni indulunk, ne kizárólag az ár alapján válasszunk biztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar. Habár egyre tudatosabban tervezik a magyar utazók a szabadságukat, a pénzügyi tanácsadó cég és utasbiztosítási partnere, a MAPFRE Assistencia biztosító tapasztalatai szerint még mindig sokan biztosítás nélkül indulnak útnak, pedig korábbi statisztikák alapján az év ezen időszakában a káresemények több mint fele síbalesetből ered.

Egy korábbi felmérés szerint jellemzően 100-200 ezer forintba kerül egy síeléssel, snowboardozással egybekötött téli vakáció, és a megkérdezettek tisztában vannak azzal is, hogy egy főre naponta már 5-800 forintért is köthető Európán belüli, téli sportokra érvényes utasbiztosítás. Szerencsére az a család is gondolt minderre, ahol egy gyermek sérült meg nemrég a sípályán. A kisfiú az esés következtében eltörte a karját, mentőhelikopterre, majd azonnali műtétre volt szükség, illetve néhány napos megfigyelést is előírtak az orvosok a helyi kórház gyermekosztályán. Ez idő alatt a gyermek édesanyja is kint tartózkodott, így a család összes költsége megközelítette a 3,5 millió forintot, amit biztosítás hiányában nekik kellett volna előteremteniük. Hasonlóan szerencsésnek mondható az fiatal is, aki táborozás közben a hegytetőn lett rosszul. A mentés és a kórházi költségek ebben az esetben is tetemesek lettek volna utasbiztosítás nélkül.

A MAPFRE adatai azt mutatják, hogy a teljes utasbiztosítási portfolió arányát tekintve a téli termékeket a külföldre utazók 10%-a választja, és átlagosan 5 napra kötik a szerződéseket. A téli sportok kapcsán útnak indulók 40%-a az alacsonyabb fedezettel bíró csomagot, 60% pedig a magasabbat választja. Az előbbi arány jól kimutatható a vakációval töltött napok számában és a csomagok összetétele szerint is: az alacsonyabb fedezettségű terméket választók átlagosan 4-5 napra utaznak, míg a magasabbat preferálók inkább 5-6 napra. 

A legtöbb téli utasbiztosítás kifejezetten a népszerű sportokra (például sí, snowboard, szánkó) lett összeállítva, és olyan extra szolgáltatásokat tartalmaz, mint a síbérlet visszatérítését betegség esetén, a (saját és kölcsönzött) sí- és snowboard felszerelés biztosítását, de akár emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is tartalmazhat. Utóbbi azért nagyon hasznos, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társunknak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan nekünk kell helytállnunk az okozott károkért.

Vissza a bejegyzésekhez mabisz.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók