Épül az Európában egyedülálló gyár: újabb autóipari multi fejleszt Magyarországon

Épül az Európában egyedülálló gyár: újabb autóipari multi fejleszt Magyarországon

Letették a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó-üzemének alapkövét kedden. A 31 milliárd forintos ráfordítással a tatabányai ipari parkban megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette - ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a kezdetben 181 új munkahelyet teremtő vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég.

A miniszter kiemelte, hogy rekordokat döntenek a dél-koreai vállalatok befektetései. Az első félévben Dél-Korea volt Magyarország legnagyobb külföldi beruházója, 350 milliárd forintos összeggel.
 

Öt év óta most fordult elő először, hogy Magyarországon az első félévben befektetési értékben és az új munkahelyek számában nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely

- mondt. Hozzátette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2018-ban 50, míg 2019 első hat hónapjában 41 százalékkal emelkedett.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy az elektromos autókhoz használt rézfólia iránti igény egyre nő, ma évente 75 ezer tonna a piac igénye, azonban 2025-re 975 ezer tonnával számolnak. A beruházással a Doosan az európai piac meghatározó beszállítójává válhat.

Hyungsoo Dong, a Doosan Corporation alelnöke elmondta, a világ tíz akkumulátor értékesítője között meghatározó a három dél-koreai gyár szerepe. Mivel a rézfólia a szállítás alatt oxidálódhat, a cégcsoport magyarországi gyára a leendő ügyfelekhez a legközelebb települt és a legkorszerűbb terméket állítja elő.

A gyár, amely Európában egyedüliként készít majd részfóliát elektromos autók akkumulátoraihoz, 144 ezer négyzetméteren épül fel. A helyszín lehetővé teszi, hogy az üzem kapacitását később megduplázzák, és évente százezer tonna rézfóliát állítsanak elő.

Fotó: Pexels

Biztosítók