Elkeserítő, mennyien halnak meg a magyar utakon

Elkeserítő, mennyien halnak meg a magyar utakon

Mintegy ötvenen haltak meg közúti balesetben októberben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden az M1 aktuális csatornán.

Óberling József azt mondta, hogy 2019-ben eddig 477-en haltak meg közúti balesetben, kevesebben, mint az elmúlt években, az előző hónapokban azonban jelentősen megugrott a halálos balesetek száma.

Ezek több mint kilencven százaléka figyelmetlenség, szabályszegés és felesleges kockázatvállalás miatt történik - tette hozzá. Véleménye szerint mindenkinek el kellene mennie egy vezetéstechnikai tréningre, ahol megtanulható, hogyan kell reagálni bizonyos közlekedési szituációkban.

Ijesztő folyamatok zajlanak a magyar utakon

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról az Infostart beszámolója alapján, hogy október 16-áig 396-an vesztették életüket a közutakon, az őszi hónapokban ugrásszerűen nőtt a halálos balesetek száma. 

Októberben négyen haltak meg Magyarországon úgy, hogy egy vasúti átjáróba a tilos jelzés ellenére hajtottak be, illetve szintén négy olyan halálos baleset történt, amelyben mezőgazdasági gép ütközött autóval vagy motorral. Gyakoriak a bulibalesetek, az előzésből, sávváltásból adódó balesetek és a gyalogosgázolások is. A rendőrség vörös kódot adott ki, hogy figyelmeztesse a közlekedőket.

Az úgynevezett vörös kód a rendőrség által használt terminus technicust azért használják, hogy még inkább felhívják a közlekedők figyelmet – fogalmazott Balogh János országos rendőrfőkapitány az InfoRádióban. Elmondása szerint

Magyarország útjain nagyon rossz tendencia alakult ki az elmúlt hetekben, szinte minden napra jut egy haláleset, valamikor több is.

Azok a nagyon jó és biztató eredmények, amelyek az év első felére, sőt, még a nyári időszakra is jellemzőek voltak, azok az utóbbi időszakban veszni látszanak – tette hozzá.

Fotó: Pexels

Biztosítók