EKB: stabil növekedés az eurózóna biztosítóinál

EKB: stabil növekedés az eurózóna biztosítóinál

Az Európai Központi Bank szerint, ha az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése kaotikusan zajlana, az sem gyakorolna kontrollálhatatlan hatást a kontinens pénzügyi rendszerére, mivel a bankok és egyéb pénzügyi intézmények jól felkészültek a kockázatokra. Az euróövezet biztosítói, más pénzügyi intézményeknél is jobban ki tudják használni a stabil gazdasági növekedést – olvasható a legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentésben.

A kilépést követően az euróövezetben bekövetkező zavarok átmenetiek lennének, és valószínűleg a költségek emelkedését, mintsem a rendelkezésre álló szolgáltatások csökkenését eredményeznék – olvasható az EKB csütörtökön közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében. 

Az EKB szerint korlátozott a kockázata annak, hogy az euróövezet reálgazdasága nehezebben férne hozzá a pénzügyi szolgáltatásokhoz a brexitet követően. Az pénzügyi intézményeket ugyanis erősen arra ösztönzik, hogy fokozzák a készenléti terveiket, és időben hajtsák is végre azokat. 

Stabil növekedés az euróövezet biztosítóinál

Az euróövezetbeli biztosítók továbbra is stabilan növekednek, köszönhetően a szilárd gazdasági mutatóknak, azonban néhány biztosítótársaság kockázatok eszközökkel szembeni kitettsége magas. A többi pénzügyi szektorhoz képest a biztosítók piaci értékelése kedvezőbb tendenciát mutat, így a részvényeik értéke, különösen az elmúlt hat hónapban, felülteljesítette az általános tőzsdeindexeket – írja az EKB. A szektoron belül a viszontbiztosítók és a nem-életbiztosító társaságok részvénypiaci értékelése kedvezőbben alakult, mint az életbiztosítóké. 

A nem-életbiztosítók teljesítményéhez hozzájárultak az idei első félév viszonylag alacsony biztosítási veszteségei és a stabil bevételek. A szilárd gazdasági növekedés a nem-életbiztosítási szerződések számát is növelte, így a díjbevételek átlagos éves növekedési üteme 2018 első két negyedévében meghaladta az 5%-ot. A kárhányadok az idei első félévben a nagybiztosítók túlnyomó többségénél jóval 100% alatt maradtak. 

2017-et követően, amikor kivételesen magasak voltak a katasztrófa veszteségek, az idei első félévben a viszontbiztosítók sajáttőke-arányos nyeresége stabilizálódott, köszönhetően az árak mérsékelt növekedésének is. 

Az életbiztosítók jövedelmezőségét gyengítették a befektetési teljesítmények. Az alacsony hozamkörnyezet miatt a nagy euróövezeti biztosítók befektetéseinek átlagos hozama historikusan alacsony szinten maradt az első félévben. Ugyanakkor az átlagos jövedelmezőség így is 8% feletti volt, ami arra utal, hogy a nagy biztosítók ebben a környezetben is jól teljesítenek, köszönhetően költségoptimalizálásnak. A gyenge befektetési teljesítmények azonban aggodalomra adnak okot egyes országok hagyományos életbiztosítói körében.

A gyenge befektetési hozamok nyomán megnőtt a biztosítók ingatlanokkal szembeni kitettsége, ami kiszolgáltatottabbá teszi őket egy esetleges ingatlanpiaci visszaeséssel szemben. Az ingatlanokkal szembeni kitettség erősen koncentrálódik az élet- és kompozit biztosítókra, amelyek a teljes szektorkitettség 85%-áért felelnek. Az EIOPA közelmúltban közzétett adatai szerint ezek a kitettségek különösen magasak Hollandiában, de a ciprusi, az ausztriai és a németországi kitettségek szintén meghaladják az euróövezet átlagát. Ezen országok biztosító mind a lakó-, mind a kereskedelmi ingatlanokkal szemben kitettséget élveznek. A kitettség nagysága természetesen összefüggésben áll az ingatlanok értékelésével. 

Az életbiztosítók emellett a befektetési alapokkal szemben is jelentős kitettséggel rendelkeznek, igaz, a befektetési kockázatok nagy részét a kötvénytulajdonosaik viselik. 2018 közepén az életbiztosítói eszközök több mint egyharmada befektetési alapokban volt, szemben a kompozit és a nem-életbiztosítók 20%-os arányával. Mivel a befektetési alapok likviditási és hitelkockázata az elmúlt időben emelkedett, a biztosítók is fokozottabban ki vannak téve ezen kockázatokkal szemben. Mivel azonban az életbiztosítók befektetési jegyeinek több mint fele unit-linked biztosításokhoz kapcsolódik, így ezek kockázatát a kötvénytulajdonosok viselik.

Fotó: Pexels

Biztosítók