Egyre népszerűbbek az utasbiztosítási kiegészítők

Egyre népszerűbbek az utasbiztosítási kiegészítők

Egyre népszerűbbek az utasbiztosítási kiegészítők, amelyek a járatkésések, járattörlésekből eredő károk és költségek fedezésére szolgálnak– írja az Origo.hu

Az elmúlt időszakban megnövekedett azon utasbiztosítási csomagok iránti érdeklődés, amelyek az európai, vagy harmadik állambeli légitársaságok három órát meghaladó járatkéséseiből, vagy járattörlésekből eredő károk és költségek megtérítésére fedezetet nyújthatnak.

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői szerint azonban fontos tudni azt is, hogy erre vonatkozó kifejezett biztosítás hiányában is kérhetnek kártalanítást az utasok, mégpedig a járatot üzemeltető légitársaságtól.

Jelenleg a visszautasított beszállás és légi járatok törlése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás összegét egy európai uniós rendelet szabályozza, beleértve az utasok jogait és a légitársaságok kötelezettségeit. Az Európai Bíróság több ítéletében is kimondta, hogy azon utasok is fenntarthatják kártalanítás iránti követeléseiket a légitársasággal szemben, akiknek a járatának indulása több mint három órát késett, és erről a tényről előzetes tájékoztatást se kapott.

A kártalanítás összege maximálva van: az utasok minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülő után 250 eurót, minden 1500 kilométernél hosszabb Európai Unión belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra 400 eurót, a fentieket meghaladó távolságú repülőútra 600 eurót követelhetnek.

Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztériumba integrált Európai Fogyasztói Központ oldalán érhetők el különböző segédanyagok, és az igényérvényesítéshez szükséges formanyomtatvány, amely alapján a Központ hatósági eljárást indíthat a légitársasággal szemben.

Fotó: Pexels

Biztosítók