Egyre nagyobb az eltérés a kisebb és a nagyobb települések lakásárai közöztt

Budapesten és a vidéki városokban lassult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme az előző időszakhoz képest, míg a községekben már érdemben csökkentek az árak negyedéves alapon – derül ki az MNB lakásárindex legfrissebb értékeiből.

Egyre nagyobb az eltérés a kisebb és a nagyobb települések lakásárai közöztt2019.05.02

Az előző negyedévhez képest enyhén mérsékeltebb, de továbbra is erőteljes, 22,9 százalékos éves lakásár emelkedés volt tapasztalható Budapesten 2018 negyedik negyedévében. 

A vidéki városokban a fővároshoz képest alacsonyabb, 18,2 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, ami gyorsulást jelent az előző negyedévben megfigyelt dinamikához képest. Összességében a növekedési ütem a nyugat-dunántúli városokon kívül valamennyi régió városaiban meghaladta az átlagos éves országos lakásár-drágulás mértékét. A dél-dunántúli régióban 20,9, az északmagyarországi régióban 19,9, az észak-alföldi régióban 16,8, míg a nyugat-dunántúli régióban 12,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon.

A községekben az országos átlagtól közel 13 százalékponttal elmaradó, mindössze 2,3 százalékos átlagos éves lakásár növekedés volt tapasztalható a negyedik negyedévben nominális értelemben, amivel folytatódott a kisebb és a nagyobb településeken kialakult lakásárszint közti különbség növekedése. 

2018 negyedik negyedévében az aggregált MNB lakásárindex szerint országos átlagban mindössze 0,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak nominális alapon, míg az éves nominális növekedési ütem 15,2 százalékot ért el, szemben az előző negyedévben mért 16,2 százalékos értékkel. Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 11,6 százalék volt a vizsgált időszakban.

Fotó: Pexels

Vissza a bejegyzésekhez biztositasiszemle.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók