Egyre fenyegetőbb a csapadékhiány

Egyre fenyegetőbb a csapadékhiány

Számottevő csapadék két hete nem volt az országban, akkor is csak a délnyugati részeken, a keleti országrészben október eleje óta nem esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország döntő részén jócskán elmarad az átlagtól, Budapest térségében még a 10 mm-t sem éri el. Hazánk északnyugati felén 20-40 mm a hiány az átlaghoz képest az elmúlt 30 nap során. Országszerte egyre szárazabb a talaj, az őszi vetések egyre jobban szenvednek, várják az esőt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szeptemberi és az október elejének csapadéka a legtöbb helyen elég volt a friss vetések szempontjából leginkább érintett, felső 20 cm-es talajréteg átnedvesítéséhez, a talaj-előkészítéshez, így a vetés szépen kikelhetett és fejlődhetett. Az elmúlt hetekben azonban kiszáradt a talajnak ez a fölső rétege is, a középső és mélyebb talajrétegek (20-100 cm) pedig továbbra is igen.

Bő egy hete igen enyhe légtömeg van az ország fölött a magasban, mely a napos idő miatt a felszín közelében is kifejezésre tud jutni (a száraz talaj miatt csak kisebb és viszonylag gyorsan feloszló ködfoltok alakultak ki a hajnali órákra), így sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Országszerte 25 fok körül alakultak a csúcsértékek, sőt helyenként, főleg délkeleten 27-28 Celsius fok is több napon is előfordult, csak a tartósabban ködös tájakon volt ennél hűvösebb. A talaj hőmérséklete jelenleg 10 és 15 Celsius fok között alakul az országban, mely szintén jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél.

Az időjárás hatása az agráriumban

A kukorica aratása a végéhez közelít, a legtöbb helyen már a magtárban a termés. A száraz, meleg idő nagyon kedvező az alacsony szemnedvesség kialakulásához és a gombás megbetegedések sem tudnak kialakulni, elszaporodni. Az őszi káposztarepcére és a kalászosokra viszont óriási szükség lenne egy kiadós csapadékra, mert a talaj mélyebb rétegei már a nyár végén is szárazak voltak, a fölső réteg pedig októberben száradt ki.

A hét végéig nem változik lényegesen időjárásunk a legfrissebb számítások szerint, bár már nehezebben feloszló ködfoltok is kialakulhatnak. Átalakulás hétfőtől indul, amikor már elérik az időjárási frontok hazánkat. Kedden csapadék is érkezik, melyet a hét második felében újabb eső követhet. Az eső mennyisége most még nagyon bizonytalan, de jó esély van arra, hogy megkezdődjön a talaj átnedvesedése. Jelentős lehűlés is érkezik, a jövő héten már csak 10 fok körül várható napközben a hőmérséklet, és visszatérnek a fagyok a kevésbé felhős éjszakákon.

Fotó: Pexels

Biztosítók