Egy feltétellel maradna a kedvezményes lakásáfa

Egy feltétellel maradna a kedvezményes lakásáfa

Az építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra 2023-ig kedvezményes marad a lakásáfa – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek

– jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a Törvényalkotási Bizottságon keresztül.

Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetnek a javaslatai alapján dolgozta ki a Pénzügyminisztérium a részletes szabályokat. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már van végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették.

A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a legalacsonyabb mértékű, öt százalékos lakásáfa még öt éven keresztül alkalmazható.

Enyhítheti a lakásdrágulást az áfahatáridő meghosszabbítása

Ha életbe lép a szabály, akkor több ezer, akár több tízezer lakás építtetője jut levegőhöz az ingatlan.com elemzője szerint. Mivel a lakásépítőknek nem kell kapkodniuk a kivitelezéssel, és a lakásdrágulás üteme is csökkenhet. A kedvezményes áfa meghosszabbítása pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy az építőiparban foglalkoztatott több mint 300 ezer embernek munkája több évre biztosítva legyen.

A változtatás nyomán a már engedéllyel rendelkező beruházásoknál a fejlesztőknek nem kell kapkodniuk a kivitelezéssel, lesz elég idejük az építkezésre. Emellett a vevőknek sem kell tartaniuk attól, hogy a kivitelezésben tapasztalható csúszások miatt 2020-től egyik napról a másikra akár 20 százalékkal megemelkedik a korábban kialkudott vételár a magasabb áfakulcs miatt

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László elmondta, hogy a projektek újraütemezésével bizonyos – még csak tervezőasztalon létező – új lakások ára akár még csökkenhet is a korábban tervezett és kommunikált árszinthez képest.

A kedvezményes áfa meghosszabbítása makrogazdasági, munkaerőpiaci szempontból is fontos: az építőiparban foglalkoztatottaknak lesz munkájuk az építkezések vagy éppen utólagos munkák vagy lakásfelújítások miatt.

Összességében az a lépés hozzájárulhat ahhoz, hogy a mostani lakásépítési kedv és ingatlanpiaci élénkülés kitarthat 2020 után is – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Pixabay

Biztosítók