E-cigaretta: új kockázat a biztosítók számára is

E-cigaretta: új kockázat a biztosítók számára is

Az e-cigaretta már az elmúlt években felkerült a biztosítók figyelőlistájára, mint lehetséges új kockázat. Idén az Egyesült Államokban, de Európában is számos súlyos tüdőbetegségről, sőt ennek következtében fellépő halálesetekről számoltak be, melyeket az e-cigaretta használatával hoztak összefüggésbe. Mindez a törvényhozók figyelmét is ráirányította a dohánytermék szabályozásának kérdésére.

Ez év márciusában az Európai Bizottság egészségügyi és környezeti kockázatokkal foglalkozó szakértői testülete (Scientific Committee on Health, Environmental & Emerging Risks) bejelentette, hogy fel fogja mérni az e-cigaretta vegyi anyagaihoz kapcsolódó kockázatokat. Az e-cigaretta biztosítási szempontból főként termékfelelősséggel kapcsolatos kérdéseket vet fel, többek között az esetleges ismeretlen egészségügyi kockázatok, vagy az akkumulátorok kigyulladásából fakadó lehetséges balesetek miatt.

Az USA-ban az elmúlt hónapokban számtalan cikkben számoltak be az e-cigaretták használatához kapcsolódó betegségekről, sérülésekről és halálesetekről. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szeptemberben megerősítette, hogy vizsgálja a fennálló esetleges kapcsolatot. A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 1300 tüdőmegbetegedést és 26 halálesetet jelentettek, amelyek összefüggésben állhatnak az e-cigarettával. A szervezet azt tanácsolja minden használónak, hogy ha az áldozatokéhoz hasonló tüneteket észlel – úgy, mint köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság, láz és fogyás – haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Főként fiatalok használják

Mivel az e-cigaretta használata különösen a fiatalok körében elterjedt, a biztosítóknak különös figyelmet kell fordítani a jövőbeli felelősségi kockázatokra. 2018-ban minden ötödik amerikai középiskolás, az általános iskola felső tagozatosai közül pedig húszból egy használt már e-cigarettát a CDC adatai szerint.

Számos e-cigaretta ízesített, részben ez teszi vonzóvá a fiatalok számára a terméket. Harvardi tudósok vizsgáltak több e-cigarettát, melyek 75%-ában találtak egy olyan összetevőt, a kémiai diacetil, amelyről ismert, hogy kapcsolatban áll a bronchiolitis obliterans szindróma nevű tüdőbetegséggel. A szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy még mindig hiányos a tudásunk azzal kapcsolatban, milyen hatást gyakorol az egészségre az e-folyadékokban található egyes vegyi anyagok belélegzése.

Egy másik Harvard-tanulmány azt is megállapította, hogy a leggyakrabban használt aromaanyagok károsíthatják a csillók funkcióját - a légutak kiálló részei, amelyek segítik a légutak tisztítását a szennyeződésektől.

Az egészséggel kapcsolatos aggodalmak mellett magával az e-cigaretta készülékek integritásával kapcsolatos felelősségi kérdések is felmerülhetnek - van-e esély arra, hogy például túlmelegedjenek és felrobbanjanak? Okozhatnak e sérülést harmadik félnek?

Törvényhozói kérdések

A szabályozók világszerte nagy figyelmet fordítanak az e-cigarettára, néhány ország, köztük Japán és Brazília már ki is tiltotta őket a forgalomból. Több országban korlátozásokat vezettek be a cigarettatartályok méretére, a nikotintartalmú e-folyadék maximális mennyiségére, a folyadékok nikotintartalmára és bizonyos összetevők tilalmára vonatkozóan. Több országban az ízesített termékek értékesítését tiltották be. Emellett új címkézési követelményeket is bevezettek, az egészségügyi mellékhatásokra történő figyelemfelhívás érdekében.

Európában egyébként szigorúbb szabályozás alatt áll az e-cigaretta, mint az USA-ban. Az EU 2014. évi irányelve 20mg/ml mennyiségben korlátozza az e-folyadékokban található nikotin mennyiségét, ami kevesebb, mint az Egyesült Államokban. A legtöbb európai országban az e-cigarettára ugyanolyan korlátozások vonatkoznak, mint a dohányzásra: tilos zárt nyilvános helyen használni, tilos a kültéri reklámozásuk és csak 18 év felettiek vásárolhatják. Azonban a közelmúlt súlyos megbetegedései és halálesetei, valamint az Egészségügyi Világszervezet véleménynyilvánítása után, miszerint az e-cigaretta „kétségtelenül káros”, várhatóan szigorodni fognak a törvények. Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy 2021 májusáig áttekinti az új tudományos megállapításokat, ami a meglévő irányelv frissítését is maga után vonhatja.

Biztosítók