Dupla előny az idősek foglalkoztatása

Dupla előny az idősek foglalkoztatása

Egyszerűsödik a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása januártól. Ugyanakkor a szövetkezeti forma az idős munkavállalóknak rugalmasságot, a cégeknek pedig költségmegtakarítást jelent.

Kedvezőbbé válik a nyugdíjasok foglalkoztatása januártól. A munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas után a munkaadónak nem kell majd szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie. A dolgozó nyugdíjasnak pedig nem kell majd egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot lerónia, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Az utóbbi csaknem másfél évben ezek a kedvezmények a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekre vonatkoztak.

A továbbfoglalkoztatásra vonatkozó változások a nyugdíjas-szövetkezeteknek nem jelentenek nagy érvágást a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnöke, Dolgos Attila szerint. A Világgazdaságnak elmondta: egyes vállalkozások éppen a kedvezőbb adózás miatt foglalkoztattak időseket nyugdíjas-szövetkezetekben, de nem csak erről van szó.

A szövetkezeti tagság rugalmasabb foglalkoztatást kínál a nyugdíjaskorú munkavállalóknak, mint a munkaviszony, például az időbeosztás terén.

A nyugdíjas szövetkezeti tag tulajdonosi, foglalkoztatotti és vagyonkezelői együttes jogosítványa is előny lehet, hasonlóképpen a közösségi alap rekreációs célú szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális juttatásai is.

Ugyanakkor, mivel a nyugdíjasok szövetkezeti foglalkoztatása nem számít munkaviszonynak, a költségei nem bérjellegű, hanem dologi kiadásként jelentkeznek – mutatott rá a Közész alelnöke. A szövetkezet útján való díjazás a munkaerőt kölcsönvevő cég belső előmeneteli, juttatási rendszeréhez kapcsolódik, ezért a szövetkezetekkel szerződő cégeknek ez versenyképesebb megoldás.

Nincsenek kiadások a szabadsággal, a betegállománnyal és a táppénz-hozzájárulással kapcsolatban sem.

Az alkalmazási, HR- és díjazási feladatok és költségek csak a szövetkezetnél jelennek meg, de a foglalkoztató cég a szövetkezettől megkapja a teljes munkautasítási, irányítási jogot.

Dolgos Attila jelezte: a nyáron már 45 ezer tagja volt a csaknem 150 közérdekű nyugdíjas-szövetkezetnek. A regisztrált idősek ötöde, azaz kilencezer ember dolgozott, és együttvéve már 1,6 milliárd forintot keresett.

Fotó: Pixabay

Biztosítók