Dohányzásról való leszokás: hazánk nem áll jól ezen a téren!

Dohányzásról való leszokás: hazánk nem áll jól ezen a téren!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) évente megjelenő körképe, a Society at a Glance idei kiadása szerint a legtöbb vizsgált országban kimutathatóan csökkent a dohányzók aránya az elmúlt 17 évben. Hazánkban sajnos nem mondhatjuk markánsnak ezt a trendet.

Az OECD országok társadalmi mutatóinak áttekintő, összefoglaló statisztikai jelentése összesen 45 ország adatait veti össze. Az egyik ilyen mutató a 15 éven felüli lakosság körében a naponta dohányzók aránya, amit országonként, nemi bontásban közöl a szervezet. Ezek alapján 2000-ben az OECD országok átlagában a lakosság 26%-a vallotta azt, hogy naponta dohányzik, amely arány 2017-re 18,44%-ra csökkent.

Forrás: Society at a Glance 2019, OECD

A legnagyobb mértékű javulás Norvégiában következett be, ahol a 2000-ben mért 32%-ról, 2017-re 11%-ra csökkent a dohányosok aránya. Ezzel szemben Ausztriában semmilyen javulás nem történt: a 15 éven felüliek 24,3%-a továbbra is naponta cigarettára gyújt. Hazánkban sajnos szintén nem nevezhető markánsnak a javulás: a lakosság több mint negyede, 25,8% rendszeresen dohányzott 2017-ben, ami alig kevesebb a 2000-ben mért 30,2%-nál. 

A férfiak mindenhol többen dohányoznak – szinte!

A vizsgált országok szinte mindegyikében a férfiak körében magasabb a dohányosok aránya, kivéve két országot: Izlandot és Svédországot, ahol ha kis mértékben is, de a nők dohányoznak többen.

Az OECD átlagát tekintve 2017-ben a férfiak 23,15%-a, a nőknek pedig 14,24%-a vallotta magát rendszeres dohányosnak. Hazánkban ugyanez az arány rendre 31,6% és 20,8%. A legszembetűnőbb különbség Európán belül Lettországban, illetve Litvániában tapasztalható e téren a nemek között. Utóbbiban minden harmadik férfi dohányzik, míg a nők közül kevesebb mint 10%.

Fotó: Pexels

Biztosítók