Cafeteria 2019: Sokan bukhatják a biztosításukat

Cafeteria 2019: Sokan bukhatják a biztosításukat

A kormány adókötelessé teszi jövőre a cégek által az alkalmazottaik részére kötött kockázati biztosításokat, ami kihat az egészségbiztosítási piacra is - írja a Napi.hu.

József-Polonyi Gábor adótanácsadó a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által rendezett konferencián arról beszélt, hogy a cafeteria-rendszer jövő évi jelentős módosulása visszaveti a cégek által a dolgozóiknak kötött kockázati biztosításokat (az élet-, a vagyon-, és az egészségbiztosítás). Jelenleg 200 ezer fő rendelkezik ilyen biztosítással, amelynek az éves díjbevétele 11-12 milliárd forint. Az ilyen biztosítások 95 százaléka csoportos jellegű. Az egyénileg kötött és fizetett egészségbiztosítások adózása nem változik.

Az adótanácsadó bemutatta, hogy idáig a 100 egység - munkáltató általi - kockázati biztosítási befizetés adómentes volt, tehát az alkalmazott javára 100 egységet írt jóvá a biztosító. Jövő év elejétől a 100 egység után további 82 egység lesz az adó. Ebből 50,4 egység terheli a munkavállalót és 31,6 egység a céget. Ez vélhetően azt eredményezi majd, hogy az egészségbiztosításoktól elfordulnak a cafeteria juttatások - tette hozzá József-Polonyi, aki kitért arra is, hogy az öngondoskodás tanulási folyamatát is megtöri az új adózás.

Fotó: pixabay.com

Biztosítók