Brutális bírságot osztottak ki a nyugdíjasokat átverő biztosítónak

Brutális bírságot osztottak ki a nyugdíjasokat átverő biztosítónak

Csaknem 100 millió forint kompenzációt fizet biztosításai több száz kedvezményezettjének a 4Life Direct és biztosító-partnerei a Gazdasági Versenyhivatal eljárás nyomán. Az ügy előzményeiről itt írtunk .

A 4Life Direct Kft., a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited és a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited kötelezettséget vállalt arra, hogy kompenzálja ügyfeleit, továbbá olyan programot vezet be, amely biztosítja, hogy jövőbeni kereskedelmi kommunikációjuk megfeleljen a fogyasztóvédelmi előírásoknak.

A GVH versenyfelügyeleti eljárásában azt vizsgálta a három vállalkozás fogyasztói tájékoztatásaival kapcsolatban, hogy az időskori biztonság és a kórházi biztonság termék esetében a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kaptak-e arról, előzetes egészségi állapotuk mennyire befolyásolja a biztosító teljesítését. Emellett a hivatal azt is átnézte, milyen feltételek mellett fizetik ki a biztosítottaknak a teljes biztosítási összeget.

A cégek kötelezettséget vállaltak a kompenzáció kifizetésére, és megfelelési programjukban képzést szerveznek munkavállalóik részére, illetve belső útmutatót készítenek a fogyasztóvédelmi szempontok érvényesülésének biztosítása érdekében. Az érintett fogyasztók tájékoztatást kapnak a cégektől, a vállalkozásoknak 180 nap alatt kell a kifizetéseket teljesíteni.

A GVH egyúttal megállapította, hogy az időskori biztonság kockázati életbiztosítás reklámozása nem volt jogsértő az indexálással összefüggő információkat tekintve. A kötelezettségvállalás teljesülését a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrzi majd.

A GVH korábban, 2016. januárjában összesen 99 millió forint bírságot szabott ki a 4Life Direct Kft. és a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited cégekre, mert jogsértő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak az időskori biztonság életbiztosítás népszerűsítésekor. 

Fotó: Pixabay

Biztosítók