Bővülő kínálat és új megoldás érkezett a falusi csok rajtjára

Bővülő kínálat és új megoldás érkezett a falusi csok rajtjára

Már a rajt előtt már élénkülést okozott az állami lakástámogatási rendszer júliustól elérhető új eleme, a falusi csok. Az új kedvezménynek megfelelő településeken májusban 14 835 lakóingatlant várt eladásra, június utolsó hetében már 15 220 darab volt a kínálatban, ami egy hónap alatt 2,5 százalékos növekedésnek felel meg - közölte az ingatlan.com. Az ingatlanhirdetési portál falusicsok.ingatlan.com címen külön weboldalt hozott létre, amelyen a falusi csoknak megfelelő települések kínálatában lehet keresni.

Messzebb merészkedhetnek a lakásvásárlók

“Új keresési szempontot hozhat a költözést tervezők számára a falusi csok. A nagyobb városokban jellemző árszinteknél alacsonyabb áron lehet másik lakóingatlanba költözni az állami kedvezmény segítségével. Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosoktól akár 40-50 kilométerrel messzebbre is merészkedhetnek a lakásvásárlók. A közlekedési infrastruktúra fejlődésével idővel pedig még távolabbi települések is felkerülhetnek a vevők térképére” - hangsúlyozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Pár ezerért is van, de 1 millióért is

Az ingatlan.com elemzése szerint a június utolsó hetében a falusi csokos kínálatban szereplő 15 220 ingatlan árában óriási volt a szórás. Akadnak 8-10 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárral rendelkező települések. Ilyen például a borsodi Szászfa, a szabolcsi Ömböly, vagy a békési Mezőgyán, ami azt jelenti, hogy ezekben a falvakban akár 1-2 millió forintért is ingatlanhoz lehet jutni. A falusi csokos települések közül Balatonakali volt a rekorder az 1 milliós átlagos négyzetméterárával júniusban, csakúgy, mint májusban. 

Már 9 millió az átlag

Az ingatlan.com adatai szerint júniusban több mint 2100 falusi csokkal érintett településen kínáltak eladásra lakóingatlant, az érintett települések átlagárainak középértéke 9 millió forint volt. Az átlagárakat vizsgálva Balogh László elmondta, hogy a legdrágább árszinttel rendelkező települések a főváros, a Balaton vagy az ország nyugati határvidékén találhatók. Bár egy évvel korábban még nem lehetett tudni arról, hogy elindul a falusi csok, de az annak megfelelő települések átlagárainak középértéke tavaly júniusban 8 millió forint volt. Tavalyhoz képest így több mint 10 százalékkal emelkedett az érintett településeken eladó ingatlanok kínálati ára.

Fotó: Pixabay

Biztosítók