Biztonságosak kalandparkjaink? - a fogyasztóvédelem vizsgálata beszámol róla

Biztonságosak kalandparkjaink? - a fogyasztóvédelem vizsgálata beszámol róla

A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése mindenben megfelelt az előírásoknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat szerint. A hiányos dokumentációval rendelkező kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az ITM idén is kiemelt figyelmet fordít a kalandparkokban kikapcsolódni vágyó családok biztonságára. A fogyasztóvédelmi hatóság még a nyári vakáció előtt ellenőrizte a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak, és a mászófalak üzemeltetési körülményeit.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok az ország minden részében 84 helyszínen összesen 310 kalandpályát ellenőriztek, amelyek 31 százaléka nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelem minden évben a szezon kezdete előtt ellenőrzi a kalandparkok működési körülményeit a kalandpályák biztonságos használata érdekében. Az ellenőrzéseket követően 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül tizenhét a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi kifogásolt pálya hiánypótlása is folyamatban van.”

A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott vizsgálat a pályák biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányult. Ezek közül a legfontosabb a terhelhetőség, azaz hogy mennyien használhatják egyszerre az adott pályát biztonsággal. Az ellenőrzés kiterjedt az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is. A kalandparki eszközök műszaki állapotának rendszeres vizsgálatát erre kijelölt tanúsító szervezetek végzik.

A korábbi években már ellenőrzött kalandparkok üzemeltetőinek többsége lényegesen nagyobb körültekintéssel jár el a pályák szezonális beindítása során, az újonnan kialakított pályák esetén valamelyest gyakoribbak a jogsértések. A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek a biztonságos működtetéshez szükséges követelményekkel. Az ellenőrzött kalandparkok közel fele felelősségbiztosítással is rendelkezik, ami szintén a látogatók biztonságérzetét növeli. A fogyasztóvédelem a továbbiakban is aktív jelenléttel szolgálja a kalandparkok látogatóinak biztonságát.

Fotó: Pixabay

Biztosítók