Az idei insurtech befektetések már most túlszárnyalják 2018-at

Az idei insurtech befektetések már most túlszárnyalják 2018-at

Az idei harmadik negyedévben 20 százalékkal nőtt az insurtech befektetési ügyletek száma az előző negyedévhez képest– derül ki a Willis Towers Watson (WTW) legfrissebb jelentéséből. A befektetések nagysága az időszak során meghaladta az 1,5 milliárd dollárt, ezzel az idei befektetések már meg is haladták a 2018. évi teljes összeget.

2019 harmadik negyedévében összesen 83 insurtech befektetési ügylet köttetett, 1,5 milliárd dollár értékben. Az ügyletek száma ezzel mindegy ötödével, az összege 6%-kal nőtt az előző negyedévhez képest globálisan.

Az idei háromnegyed évben összesen 4,36 milliárd dollárnyi befektetés vándorolt insurtech vállalatokhoz, 239 ügylet keretében. Ez összegét tekintve 5%-kal haladja meg a teljes 2018. évi befektetési összeget.

Érdekes fejleményként nevezi meg a WTW, hogy a harmadik negyedében több ügylet kapcsolódott b2b típusú insurtech vállalatokhoz, mint digitális értékesítésben érdekelt, vagy full-stack vállalatokhoz. Előbbiek főként biztosítók, viszontbiztosítók és biztosításközvetítők számára értékesítenek szoftvereket vagy technológiát.

A nem-életbiztosításokra fókuszáló cégekbe történő befektetések értékes tovább emelkedett, főként három mamutügylet: a Root Insurance, a Hippo és a PolicyBazaar tőkebevonása nyomán.

Ami az insurtech befektetések földrajzi megoszlását illeti, Kína itt is egyre nagyobb szerephez jut: a legutolsó negyedévben az összes ügylet 13%-a volt kínai, miután egyre nagyobb az érdeklődés a kínai egészségbiztosítási szektorhoz kapcsolódó insurtech cégek iránt.

A (viszont)biztosítók stratégiai technológiai befektetései is új negyedéves rekordra növekedtek: összesen 43 tech befektetésben vettek részt. A (viszont)biztosítók technológiai beruházásainak mindössze 37% -a kapcsolódott USA-beli startup-okhoz a harmadik negyedévben, az Egyesült Királyság 12% -ot, Németország 9% -ot, Franciaország, Szingapúr és Svájc pedig 7% -át tették ki az összes ügyletnek.

Fotó: Pexels

Biztosítók