Átlag 1,2 milliójuk van a nyugdíra gyűjtőknek

Átlag 1,2 milliójuk van a nyugdíra gyűjtőknek

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint 12%-kal 70 milliárd forintra nőttek tavaly az egyéni befizetések az önkéntes pénztáraknál. Emellett a tavalyi utolsó negyedévben a munkáltatói befizetések is jelentős emelkedést mutattak az előző évek azonos időszakához képest, ami magyarázható azzal, hogy sok munkáltató előrehozta a befizetéseket a változó cafeteria-rendszer miatt – írja a Portfolio.hu.

Az önkéntes pénztárak tavaly 114 milliárd forintos rekord befizetést mértek, ezzel az egy főre jutó átlagvagyon már meghaladja az 1,2 millió forintot. Az önkéntes pénztárak vagyona tavaly év végére 1344 milliárd forintot tett ki, ami inkább stagnálást jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A vagyon stagnálása annak ellenére történt, hogy a tagdíjbevétel közel 13%-kal nőtt, tehát a különbséget egyértelműen a rossz hozamok jelentik.

Az egyéni tagdíjbefizetések növekvő tendenciát mutatnak, tavaly az utolsó negyedévben több mint 28 milliárd folyt be a tagoktól, ami az elmúlt hét év legmagasabb negyedik negyedéves egyéni befizetési összege.

A tavalyi utolsó negyedévben a munkáltatói befizetések jelentősen megugrottak, ami könnyen magyarázható azzal, hogy sokan a cafeteria-rendszer megváltozása miatt inkább előrehozták a befizetéseket.

Az önkéntes pénztári hozamok a harmadik negyedév kivételével mindegyik negyedévben mínuszosak voltak, ezzel összességében negatív, közel mínusz 2%-os teljesítménnyel zárt a szektor.

Az egészségpénztárak taglétszáma tavaly több mint 2%-os bővüléssel elérte a 903 ezer főt, a vagyon pedig még ennél is nagyobb ütemben bővült, elérve az 57,5 milliárd forintot. Az egészségpénztárak egyéni befizetései évek óta dinamikusan emelkednek, tavaly több mint 17%-kal közel 30 milliárd forintra nőttek. Ehhez képest a munkáltatói befizetések elmaradnak a maguk 18 milliárdjával.

Fotó: Pixabay

Biztosítók