Áthajtottak az úton fekvő gyalogoson. Ki a felelős?

Áthajtottak az úton fekvő gyalogoson. Ki a felelős?

Szüreti mulatság után tartott hazafelé az éjszakában két férfi: egyikük sétálva, másik autóval. A két falu közti úton lefeküdt aludni a gyalogos, nem sokkal később fényszóró nélkül érkezett a jármű, amely keresztülhajtott rajta. Sofőrje megállt, de nem segített.

Ősz a szüreti mulatságok ideje, a kis falvakban évről évre hagyományosan megrendezik az új bor ünnepét. Sajnos ebben az időszakban rendre jönnek hírek éjszaka halálra gázolt gyalogosokról is – a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti története is ilyen.

András megfogadta, nem iszik egy kortyot sem

Négy kisgyerekkel várta haza Andrást a párja, mivel a legifjabb trónörökös – az egy szem fiuk – még csak öt hónapos volt, így a feleség nem tudott vele tartani a szomszéd községben megrendezett őszi buliba. „Biztos lehetsz benne, hogy egy kortyot sem iszom, és este 10-re itthon vagyok” – fogadta meg a férfi, mire a következő választ kapta. „Nem is ihatsz, érted?! Autóval leszel, és gyerekeid vannak!”

Két ígéretéből az egyiket szigorúan betartotta a 28 éves erdész, a fontosabbat. Egész nap alkohol fogyasztása nélkül beszélgetett a barátaival, jellemzően a saját faluja focicsapatának tagjaival. Mindene a labdarúgás, a Fiatja is tele van kedvenc német csapatának ereklyéivel: címer lóg a tükörről, szurkolói sál pihen a hátsó ablakban, még bögre is áll a műszerfal tetején.

Józanul is remek hangulatban telt számára a nap, gyorsan beleszaladtak a cimborák az estébe. A másik ígéretét megszegve, András olyan fél 12 körül szállt be az autójába. Elbúcsúzott az addigra jócskán elázott haveroktól, és hazaindult a hét kilométerre lévő saját falujába. Szinte a két település közti területen nőtt fel, az út mellett feküdt mindkét falu „stadionja”, maguk között csak így hívták a füves, egyszerű focipályákat.

Csukott szemmel is végig tudott volna hajtani a hat-hét kanyart tartalmazó úton, a sötét ellenére. A borongós éjszakában nem világított a Hold, egy-két autó mozgott csupán az úton, amelyen András autója tompított fényszóróval haladt, miközben kedvenc Iron Maiden albuma bömbölt a hangszórókból. Egyszer csak nagyot zökkent a Fiat jobb eleje.

Valamelyest lassított a férfi, nézelődött a tükörben, majd tovább hajtott. Felesége még fent volt a picivel, de nem szidta le a késés miatt. Örült, hogy józanul érkezett haza a párja.

Illusztráció (Forrás: iStockphoto)

Lassan hajtott, de valami nem működött az autón

Nem tudni, hogy a következő napokban miként gondolhatott András arra az éjszakai útra, mennyire foglalkoztatta őt, hogy min hajthatott keresztül. Sok ideje nem volt elmélkedni a történteken, a hétfőn este már a horpadt autója mellett álltak a rendőrök. Addigra persze ő is hallotta: a szomszéd utcában lakó Imre bácsin keresztülhajtottak szombatról vasárnapra virradó éjszaka, két kilométerre a falutól. Az idős nyugdíjas meghalt a helyszínen.

Miután autója alján az áldozattól származó vérnyomokat találtak a rendőrök, Andrást megvádolta az ügyészség. Védelmét a közlekedési ügyekre szakosodott Janklovics Ádám vállalta el.

A baleset körülményeit alaposan kivizsgálták a hatóságok, eszerint a gázoló jármű a rossz minőségű, kanyargós úton megengedett 70-es tempó alatt haladhatott, olyan 62-65 km/órás sebességgel. Abroncsai kopottak voltak, főleg az első tengelyen, de a 2-3 mm-es profilmélység a nyári gumikon még szabályosnak minősül. Kiderült azonban, hogy a Fiatnak egyik oldalon sem működött a távolsági fényszórója.

Borongós, felhős időjárás volt aznap éjszaka, vagyis éjfél körül koromsötét lehetett a kivilágítatlan mellékúton, kilométerekre a legközelebbi településtől. A szakértők szerint minimum megduplázta volna a látótávolságot, ha tompított helyett távolsági fényszórót használ András idős autója. A vizsgálatok eredményei arra jutottak, hogy a valamivel 60 feletti haladási sebességgel és fényszóró használatával könnyedén, és ami fontos, megfelelő távolságban észrevehette volna az úton fekvő gyalogost. Bőven az idős Fiat féktávján belül.

Még úgy is komoly felelősség terheli a járművezetőt, hogy fekvő gyalogosnak nyilvánvalóan nincs helye az úttesten. Az elhunyt férfi teste a szakértői jelentés szerint olyan 1,5 méterre lóghatott be jobb szélről az úttestre, a vizsgálat 1,98 ezreléknyi véralkoholszintet mutatott ki a szervezetében.

Mennyi autós okoz balesetet és mennyi gyalogos?

A személysérüléses közlekedési balesetek leggyakoribb okozói a személyautók vezetői, nem meglepő, hiszen ebből a járműből mozog a legtöbb az útjainkon. A rendőrség legfrissebb statisztikái szerint 2019 első nyolc hónapjában több mint 13-szor annyi balesetet okoztak, mint a gyalogosok, ezt mutatja az alábbi grafikon.

Forrás: ORFK

A következő ábrán pedig azt láthatjuk, hogy az autósok hibái közül a rendőrség szerint melyikből mennyi volt január elejétől augusztus végéig. Fontos megjegyzés, hogy a 31 százaléknyi gyorshajtás együttesen mutatja az abszolút és a relatív sebességtúllépéseket.

Forrás: ORFK

Amint arról egy érdekes összeállításban nemrég írtunk, a KSH szerint elenyésző számú balesetet okoz a sebességhatárok megszegése.

Milyen ítéletet hozott a bíróság?

A rendőrség nyomozását, a szakértői vizsgálatokat, valamint a vádemelést bírósági eljárás követte, amely végül bűnösnek mondta ki Andrást segítségnyújtás elmulasztásának vétségében. Ezért őt hat hónapnyi szabadságvesztésre ítélték, a jogosítványát pedig 18 hónapra bevonták.

Bebizonyosodott, hogy több ponton megszegte a KRESZ-t a férfi. Közvilágítás nélküli útszakaszon távolsági fényszóró nélkül közlekedett az éjszakában, valamint megszegte segítségnyújtási kötelezettségét. A KRESZ 58.§.(1) bekezdése szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni a balesetben megsérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

Egyértelmű volt ugyanakkor az ügy kezdetétől, hogy ún. sértetti közrehatás is szerepet játszott a tragédiában, emellett András csaknem egy évtizedes járművezetői múltja makulátlan volt, soha egyetlen bírságot nem kapott, valamint négy kiskorú gyermeket nevelt. Mindezekre tekintettel a fogházbüntetés végrehajtását két évre felfüggesztette a bíróság.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók