Alig ismert veszély a magyar utakon: életekbe kerülhet a hanyagság

Alig ismert veszély a magyar utakon: életekbe kerülhet a hanyagság

Kevesen feltételezik, hogy bármikor az autójukra hullhat egy akár 10-20 kilós jégdarab, de a veszély valós, és igen komoly. A szinte kivédhetetlen szituáció azok miatt a felelőtlen és/vagy lusta sofőrök miatt van, akik nem takarítják le a teherautó, pótkocsi tetejéről a jegesedést. A tisztítás egyébként a személyautók tulajdonosainak is kötelessége, a nemtörődöm sofőröket komoly pénzekre büntethetik, sőt, eljárás is indulhat ellenük.

Nem csak a szélvédőn és az aszfalton okozhat galibát a jegesedés: sokan nem számolnak vele, de a járművek tetejére fagyott hó, eső is komoly baleseteket tud okozni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig rendesen le kell takarítani az autót, mielőtt útnak indulnánk: ez egyfelől a kilátás végett fontos - ne járj úgy, mint a nő, aki Gárdonyban szinte vakon vezetett -, de ugyanennyire fontos, hogy ne tegyünk kárt másokban, mert bizony elég komoly baleset kerekedhet az autóról lehulló, le nem takarított hó vagy jég miatt.

A másik, szinte kivédhetetlen veszély a kamionokról lehulló jég, hó: erre figyelmeztet januári videójában az egyik legismertebb magyar kamionos vlogger is. A felvételen prezentálja, hogy mekkora jégdarabok tudnak keletkezni a pótkocsik tetején - hát, valóban nem lenne szerencsés, ha egy ilyen, 10-20 kilós tömb menet közben hullana alá. A sofőr azt is megjegyzi, hogy nem csak a többi autósnak, de a gyalogosoknak is komoly sérülést okozhatnak a felelőtlen fuvarosok: gondoljunk csak bele, mi lenne, ha egy ilyen tömb fejen találna mondjuk egy sétáló embert.

 takarítás elmulasztására semmilyen kifogás nem elfogadható az ST22Lacika néven vlogoló kamionos szerint, azt minden sofőrnek kötelessége elvégezni:

Figyeljünk oda egymásra, lehetőleg ne akarjunk senkit megölni az úton! (...) Vegyétek a fáradtágot, és takarítsátok le!

- húzta alá.

 

Biztosítók