Albérlet-piac: megállt a drágulás, nőtt a kínálat

Albérlet-piac: megállt a drágulás, nőtt a kínálat

A ponthatárok kihirdetésével közel 30 százalékkal nőtt az albérleti kínálat. A bérleti díjak viszont nem emelkedtek. Budapesten egy kiadó szoba átlagos bérleti díja 65 ezer forint. Ugyanez Debrecenben, Miskolcon és Pécsen egyaránt 35 ezer forint, Győrben és Szegeden pedig 45 ezret kérnek a szobákért. Augusztus végén a kollégiumi férőhelyek elosztása után újabb keresleti hullám várható az ingatlan.com elemzése szerint.

Megjött az első mérleg az albérletpiacról a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, amelyből látszik, hogy jelentősen élénkült a kiadó lakások piaca - derül ki az ingatlan.com legfrissebb körképéből. A ponthatárok július 24-i kihirdetése utáni 10 napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző 10 napban.

Az utóbbi években mindig ez a forgatókönyv, közel 30 százalékos kínálatbővülést hoz a ponthatárok kihirdetése. Sok lakástulajdonos direkt ebben az időszakban lép piacra a portál vezető szakértője, Balogh László szerint.

A felpörgő kereslet idáig nem járt együtt a bérleti díjak emelkedésével, részben a kínálatbővülés miatt. Amúgy pedig az fővárosban és az egyetemvárosokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódás látszik a bérleti díjakban - állítja Balogh László.

A ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez megegyezik az 1-2 héttel korábbi szinttel és a többi egyetemvárosban is stabilak maradtak az árak. A szobákért Budapesten átlagosan havi 65 ezer forintot, Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek. Szegeden és Győrben 45 ezer forint a szobák átlagos havi díja.

Augusztus utolsó 1-2 hetében várható a kollégiumi férőhelyekről kimaradók újabb hulláma. Balogh László szerint az albérletpiac és a bérleti díjak alakulása szempontjából a jövőben lényeges kérdés lehet, hogy a rövid távú lakáskiadás, azaz lakáshotelekre vonatkozó szabályok területén egy esetleges szigorítás milyen hatással lesz a kínálatra és a keresletre.

Fotó: Pexels

Biztosítók