A kezdben van a jövő?

A kezdben van a jövő?

Nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak, hogy éppen milyen hatalmas volumenű, a városunkat átalakító projektet indít a kormányzat vagy akár a magáncégek, milyen beruházáson törik a fejüket a döntéshozók és mindez hogyan változtatja meg a mindennapokat. Legyen szó akár egy új városnegyed felhúzásáról, egy új híd megépítéséről, a tömegközlekedés átszervezéséről, az 5G-s teszthálózatok elindításáról, vagy arról, hogy milyen forrásból van mindezekre pénz. Szerencsére most már minden okosvárossal kapcsolatos projektben nagy hangsúlyt kap, hogy csak úgy van értelme létrehozni ezeket, ha a lakosok valóban használni fogják, megértik és mindezek mellett hasznosnak tartják. Ehhez viszont nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mi is zajlik körülöttünk, milyen projektre figyeljünk oda, ezek ugyanis befolyásolhatják azt, hogy hogyan érezzük magunkat Budapesten, vagy abban a városban, ahol élünk. Mindezekkel fogunk foglalkozni kevesebb, mint egy hét múlva a Future City konferencián.

Ha elsőre azt hinnénk, hogy nincs befolyásunk afelett, hogy éppen milyen gigászi projektet indítanak el Budapesten, vagy akár más városban, gondoljunk csak bele hogy egy fejlesztőnek sem jutna eszébe több száz, vagy ezer lakásos lakóparkokat felhúzni, ha azt gondolná, hogy senki nem fogja megvenni. Nem építenének új hidat, ha azt később egy autós sem használná és a villamosvonalat is feleslegesen bővítenék, ha az előzetes felmérések azt mutatnák, hogy járatonként csak 10 utas lesz mindig, aki nagyon fog örülni neki, hogy nem kell nyomorognia. Nem lenne értelme az 5G hálózatokat sem kialakítani és tesztelni, ha később egy vállalat sem költene arra, hogy használhassa. Nem lennének újabb közösségi autókat, robogókat vagy rollereket kínáló cégek, ha nem látnák, hogy a felhasználók miatt megtérül a befektetés. A települések, kerületek önkormányzatai sem költenének az adott terület fejlesztésére, ha attól nem csökkenne a bűnesetek száma, vagy ha nem gondolnák azt, hogy ettől elégedettebbek lesznek a környékbeliek.

Tehát igenis van ráhatásunk, nem véletlenül szól minden okosváros fejlesztés arról, hogy az embereket kell középpontba helyezni, de a magáncégek sem tudnának működni, ha nem kérné senki a szolgáltatásaikat, termékeiket. Ami pedig a finanszírozást illeti, attól függően, hogy a teljes városon átívelő projektről, vagy egy kisebb, például egy okos épület megvalósításáról van szó, a forrást akár magáncégek, önkormányzatok és a kormányzat, vagy az EU-s támogatások is biztosíthatják - utóbbit az elmúlt években igencsak aktívan használtuk fel. Pontosan ezeket a lehetőségeket fogják felvázolni a Future City konferencián a meghívott előadók, többek között Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Manuel Dueñas, az Európai Beruházási Bank delegáltja. 


A cégek, önkormányzatok számára a forrásbiztosítás rendkívül fontos, az viszont minden lakost érint, hogy milyen projektek indulhatnak el a közeljövőben Budapesten. Többféle elképzelés is van, a Budapest Terv, illetve a Smart Budapest Keretstratégia a legmeghatározóbbak, amelyekről természetesen szó lesz a konferencián, de a konkrét elképzelések mellett Pete Daw, (Siemens AG) Dr. Reith András, (ABUD Kft.) dr. Schrancz Mihály, (Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.) és Sáreczky Richárd, (MOL Limitless Mobility Kft.) általánosságban fog beszélni arról, hogy mire kell figyelni a jövő városfejlesztéseinél, egy technológiai, egy építészeti, egy közlekedéssel foglalkozó, vagy egy fejlesztő cég szemével nézve. De Budapesten kívül is rengeteg fejlesztés van folyamatban, amelyek egy része a biztonságosabb és élhető városhoz, másik részük a technológiához kapcsolódik.

Fotó: Pexels

Biztosítók