A biztosítói kárfelmérés Ubere

A biztosítói kárfelmérés Ubere

Egy Uber-stílusú platform gyorsíthatja fel a gépjármű- és lakásbiztosítási kárfelméréseket, ami az Egyesült Államokon kívül már Kanadába is eljutott.

Hagyományosan a biztosítók saját kárfelmérőiket küldik ki a káresemények helyszínére, egy új platform azonban ezt a feladatot is a közösségi gazdaság részévé teszi. A WeGoLook ellenőrzött és verifikált szemlézőket („looker”) küld képeket készíteni, és adatokat gyűjteni egy-egy gépjármű- vagy lakásbiztosítási káresemény helyszínére, amely adatokat aztán a rendszerbe feltöltve valódi kárfelmérők ellenőriznek, hogy az alapján kárfelmérést, kárbecslést végezzenek. A WeGoLook a szemlézőknek feltett kérdés-válaszok alapján bizonyosodik meg arról, hogy a begyűjtött adatok és képek megfelelnek az ügyfél igényeinek. 

A szemlézőket a WeGoLook egy tréning keretében megtanítja arra, hogy milyen fotók szükségesek egy megfelelő kárfelméréshez, valamint azt is, hogy miként viselkedjenek az adatfelvétel során a biztosítási ügyfelekkel. Gyakorlatilag bárki lehet szemléző, akit a WeGoLook jóváhagyott és elérhető a megfelelő időpontban és helyszínen. A megbízhatóak természetesen több munkaajánlatot kapnak a platformon keresztül. Az USA-ban jelenleg több mint 45 ezer regisztrált szemlézője van a WeGoLooknak, köztük számos drón-pilóta, közjegyző, járműszerelő, professzionális fotós vagy tolmács, akik speciális kárfelmérések során is bevethetők.

A cég emellett egy saját applikációval is rendelkezik. A YouGoLook segítségével a biztosítási ügyfelek saját maguk is elkészíthetik és feltölthetik a kárfelméréshez szükséges fotókat, és adatokat, amely folyamat végén még egy hozzávetőleges kárbecslést is kap az ügyfél. 

Az eddigi USA-beli statisztikák alapján a platform segítségével a kárügyintézés jelenlegi ciklusideje, ami 4-5 nap, nagyjából felére, 2 napra csökkenthető. Különösen hatékonynak bizonyult a rendszer katasztrófahelyzetekben. Az Irma hurrikánt követően a WeGoLook platform használatával lefolytatott kárfelmérések 5 nap alatt lezajlottak, ami a biztosítási szektorban átlag egy hónapot vett igénybe.

Fotó: Pixabay

Biztosítók