2060-ra többen lesznek nyugdíjasok, mint dolgozók

Egyre több az időskorú eltartott: míg 1970-ben még csak 18 65 év feletti jutott 100 munkaképes korúra, addig 2015-ben már 28, 2060-ra pedig 58 lehet ez az arány az OECD országokban. Hazánkban sem jobb a helyzet, sőt!

2060-ra többen lesznek nyugdíjasok, mint dolgozók2019.06.11

Az időskori függőségi ráta a 65 év felettiek számát viszonyítja a keresőképes, 20-64 év közöttiekéhez. Ezen mutató elmúlt évtizedekbeli és várható változása az mutatja, hogy az OECD országok lakossága öregszik, amely tendencia a következő 45 évben is folytatódni fog. Az OECD-országok átlagát tekintve azt lehet elmondani, hogy míg 1970-ben 18 nyugdíjas korú, azaz 65 év feletti jutott 100 munkaképes korúra, addig 2015-ben ez a szám 28-ra nőtt. Az egyes országok között természetesen óriási eltérések figyelhetők meg: míg Törökországban vagy Mexikóban csak 15% az időskori függőségi ráta, addig Finnországban, Németországban, Portugáliában és Olaszországban 35% feletti, Japánban pedig 45% volt 2015-ben. Magyarországon 100 munkaképes korúra 28 idős ember jut. 

Forrás: OECD

Prognózisok szerint 2060-ra az OECD országokban az átlagos időskori mutató megduplázódik, 57% lesz, ami azt jelenti, hogy több lesz az időskori eltartott a munkaképes korúaknál. Koreában megnégyszereződik az időskorúak aránya, elérve a 80%-ot! Hazánkban pedig 100 munkaképes korúra 58 nyugdíjas korú jut majd. Mindezek következtében jelentősen meg fog emelkedni az egészségügyre, az idősgondozásra és természetesen a nyugdíjakra fordított állami kiadások nagysága, máskülönben a nyugdíjas kori életszínvonal jelentősen visszaesik. 

Nem véletlen, hogy az OECD Risks That Matter címet viselő 2018-as felmérése szerint hosszútávon szinte mindenki, a megkérdezettek 72,1%-a aggódik időskori anyagi helyzete miatt.

Címlapfotó: Pexels

Vissza a bejegyzésekhez biztositasiszemle.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók