2020-ban jön a Facebook új fizetőeszköze

2020-ban jön a Facebook új fizetőeszköze

Olcsó, globális fizetési rendszert épít ki a Facebook: hivatalosan bejelentették, hogy saját kriptopénzt bocsátanak ki – írja a FinTechRadar.hu.

Az új fizetőeszköz neve, az előzetes várakozásoknak megfelelően Libra lesz. A Libra abban különbözik a bitcointól, hogy spekulatív célra használt digitális jószág helyett fedezettel rendelkező digitális pénz akar lenni. A Financial Times szerint azonban Libra valójában egy tőzsdén kereskedett alap (ETF), ami kriptós szavak használatával próbálja megúszni a szabályozást.

A Facebook online és offline fizetésekre akarja használni a saját pénzét. Mark Zuckerberg közzétette a listát a Libra partnereiről, melyek között olyan cégek is szerepelnek, mint a Mastercard, Uber, PayU, PayPal, Stripe, eBay vagy épp a Spotify.

A Facebook közlemény szerint az “egyszerű globális pénzügyi infrastruktúra” megteremtésének céljával létrehozott Libra 2020-ban indul el. Addigra elérhető lesz a Calibra nevű kiszolgálószoftver is, ami például az új digitális pénz WhatsApp és Messenger integrációját is megoldja. A Libra rendszeren végrehajtott fizetések privátnak számítanak, a Facebook nem használja majd adatgyűjtésre a technológiát. A Calibra azonban monitorozni fogja a rendszert például a csalások kiszűrése miatt.

Fotó: Pexels

Biztosítók