2019-es nyári adótörvény-változások: Vállalkozások adózása

A 2019-es nyári adótörvény-változások között szereplő vállalatokat érintő társasági adó, helyi iparűzési adó és kisvállalati adó változásokat gyűjtöttük össze. Kérdéses esetekben, illetve az adókedvezmények legoptimálisabb felhasználása érdekében forduljon hozzánk bizalommal!

2019-es nyári adótörvény-változások: Vállalkozások adózása2019.08.23

Csoportos adóalanyiság

Sok helyen pontosították a csoportos adóalanyiságra vonatkozó szabályokat a könnyebb érthetőség és gyakorlati alkalmazhatóság érdekében. A meglévő csoporttagokra vonatkozó eljárási szabályok is változnak.

Ezután csak az érintett csoporttag tagságának megszüntetését vonja maga után az, ha a csoport egy tagja nem vagy nem teljes körűen teljesíti a törvényi feltételeket. A szabály a kihirdetést követő 31. napon, azaz 2019. augusztus 23-án lép hatályba.

Vagyonkezelő alapítvány

Megalkották a vagyonkezelői alapítvány fogalmát, amely egy új  társasági adóalany típusként jelenik meg.

Fejlesztési adókedvezmény feltételeinek könnyítése

A kis- és középvállalkozások számára kedvező irányba módosulnak a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez szükséges beruházási értékhatárok, melyek 3 év alatt folyamatosan csökkennek.
 

tablazat.JPG


Továbbá azoknál a 2020. január 1-től bejelentett beruházásoknál, ahol eddig feltétel volt a létszám növekedése, már csak annak fenntartását kell teljesíteni.

A társasági adó feltöltési kötelezettségének eltörlése

A 2019-ben már nem kell feltölteni a társasági adót december 20-áig.
 
A 2019. július 24-én hatályba lépő rendelkezés szerint a havi előleg fizetésre kötelezetteknek a decemberi előleget december 20-ig, a negyedéves előleg fizetésre kötelezetteknek a következő év január 20-ig kell megfizetni.

Hatályát veszti Art 2. sz. melléklet I. B. 2. pont 2.3. alpont

ATAD szabályok implementálása – tőkekivonás

Bevezetik a tőkekivonás EU-s irányelvek szerinti adóztatását (az úgy nevezett „exit tax-ot”) azokban az estekben, amikor a vállalkozás irányításának helyváltoztatása miatt az adóztatási jog külföldre kerül.

ATAD szabályok implementálása – hibrid struktúrák

Kapcsolt vállalkozások nem érvényesíthetnek az adóalapnál költség-, ráfordítás-, adózás előtti eredmény-csökkentést, ha ez úgy jön létre, hogy a kapcsolt vállalkozások különböző államokban működnek, amelyek ugyanazt a tényállást eltérően minősítik, és ebből eredően a vállalkozás sehol sem fizetne adót. 

Feltöltési kötelezettség

Sajnos a társasági adóval ellentétben a helyi iparűzési adó év végi feltöltésének kötelezettsége fennmarad azoknál a társaságoknál, ahol az árbevétel az előző adóévben meghaladta a 100 millió forintot.

 Sportvállalkozások adóbevallása

A sportvállalkozásoknak 2020. január 2-től HIPA bevallásukat a NAV-hoz kell benyújtaniuk a helyi önkormányzat helyett.

HIPA-telephely bejelentése a NAV-hoz

Szintén 2020. január 1-től a HIPA-alany bejelentheti (csak lehetőség, és nem kötelezettség) a NAV-hoz a HIPA-telephelyeit, illetve a HIPA-ügyben eljárni jogosult állandó meghatalmazottját.

Adóalanyiság feltételei

A KIVA szerinti adózás választásának feltételi szigorodnak 2019. augusztus 23-tól. Ha az adóévet megelőző adóévben az adóalany ellenőrzött külföldi társasággal rendelkezett, nem választhatja ezt az adónemet. Kizárják továbbá a választás lehetőségéből azokat a cégeket, amelyek „várható finanszírozási költségei” a társasági adós időszakban nem érik el a jogszabályban meghatározott küszöbértéket.

Kettős adóztatás elkerülése

2020. január 1-től a kettős adóztatás elkerülése érdekében a kisadózó vállalkozás adóalapját csökkenti a külföldi telephelyének betudható jövedelem külföldön megfizetett adóval csökkentett része.

Adómérték

2020. január 1-től a KIVA mértéke 12%-os lesz.

Fotó: Pixabay

Vissza a bejegyzésekhez adozasrolerthetoen.blog.hu

Kiemelt szolgáltatásaink

Évforduló emlékeztető

Hírlevél feliratkozás

Évfordulós emlékeztető

Iratkozzon fel hírlevelünk, hogy értesüljön a biztosításokkal kapcsolatos friss információkról. Legyen szó biztosítókat, biztosítottakat érintő fontos hírekről, vagy gépjárművekkel kapcsolatos cikkekről!

Hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét is!

A biztosítási díjak változásával Ön sokat spórolhat, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg évfordulójáról. Töltse ki az alábbi űrlapon a és mi emlékeztetjük Önt szerződésének évfordulójára!

Évfordulós emlékeztető esetén szükségünk van évfordulójára és kötvényszámára is!

Feliratkozással most még nyerhet is... részletek

Biztosítók