10 IT biztonsági tipp a nyaralásra

10 IT biztonsági tipp a nyaralásra

A nyári időszak, szabadság, szünidő alatt is érdemes kellő körültekintéssel eljárni számítógépes eszközeink és alkalmazásaink használata során, azokat a megfelelő védelmi elemekkel ellátva működtetni. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete a biztonságtudatos magatartásra hívja fel a figyelmet.

A zavartalan pihenés érdekében - utazás előtt - javasolt informatikai és „okos eszközeink” vonatkozásában a következőkről gondoskodni:

1. ,,Find my Phone”: Kapcsoljuk be a „Telefon keresése” funkciót, hogy annak eltűnése esetén megtaláljuk, illetve illetéktelen kézbe kerülése esetén távolról törölhessük róla az adatokat. Védjük jelszóval eszközeinket és alkalmazzunk titkosítást.

2. Biztonságos internetezés: Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát, helyette alkalmazzuk a szolgáltatónk által nyújtott mobil internetet. Amennyiben mégis a nyilvános Wi-Fi hálózat mellett döntünk, ne jelentkezzünk be egy online fiókba sem. Fontoljuk meg egy VPN szolgáltatás használatát.

3. Szükségtelen funkciók kikapcsolása: Amennyiben nem használjuk, kapcsoljuk le a Wi-Fi, valamint a Bluetooth kapcsolatokat és minden egyéb szolgáltatás tiltsunk le eszközeinken, amelyet az adott időszakban nem alkalmazunk.

4. ,,Up-to-date”: Győződjünk meg arról, hogy eszközeink és alkalmazásaink naprakészek, vagyis rendelkeznek a legfrissebb biztonsági javításokkal.

5. Ne postolj a nyaralás alatt: Ne tegyünk közzé információkat tartós távollétünkről és ne osszuk meg tartózkodási helyünket, mert ezzel mások (akár betörők) visszaélhetnek.

6. Munka vagy pihenés: Ne továbbítsuk munkahelyi e-mail üzeneteinket magán postafiókunkba. Az e-mail szolgáltatók gyakran nem képesek vállalati szintű védelmet nyújtani elektronikus leveleinknek.

7. Óvatosan az USB-vel: Kizárólag megbízható forrásból származó külső adathordozót (például USB) csatlakoztassunk informatikai eszközeinkhez. Munkahelyi pendrive-jainkat soha ne használjuk idegen rendszeren!

8. Többlépcsős azonosítás: Alkalmazzunk többtényezős hitelesítést az eszközökhöz és az alkalmazásokhoz való hozzáférés során. Amennyiben mindez nem lehetséges, használjunk különböző, megfelelően hosszú, alfanumerikus és speciális karakterekből álló jelszavakat.

9. Ne a legértékesebb eszközeinket vigyük magunkkal az utazásra: Nyaralásra ne az összes adatunkat tartalmazó, legértékesebb laptopot vigyük, hanem olyat, ami csak a legszükségesebb programokat, illetve adatokat (például szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) tartalmazza.

10. Készítsünk biztonsági mentést: Indulás előtt érdemes biztonsági mentést készíteni eszközeinkről, figyeljünk arra, hogy a másolatok egy megbízható, jól védett helyen kerüljenek tárolásra.

Fotó: Pixabay

Biztosítók